TRADITIONAL WITCHCRAFT

Welcome to my blog. This blog is dedicated of traditional witchcraft.Na ovom blogu možete saznati mnogo zanimljivih informacija o starim paganskim svećenicama te njihovim obredima.Vještičarstvo je starije od svih postojećih monoteističkih religija i

16.05.2008.

ZAŠTITA POSLOVNOG PROSTORA prema vještičijoj tradiciji

 

Uzmite crveni papir i razrežite ga na tri trake dužine kojih 20 centimetara a širine oko 3 centimetra.Na trakama bijelom bojom ili flomasterom ispišite svoje ime i prezime, naziv poduzeća ili dioničkog društva, a zatim još i poslovnu zelju koju želite ostvariti.Držite ove trake sat vemena ispod svijećnjaka s upaljenom crvenom svijećom, a onda ih posložite tačno 11 puta.


Sve ti presložene trake zalijepit ćete ispod svog radnog stola na kojem radite i to tako da budu zalijepljene na svim stranama stola osim na onoj gdje je stola na kojem sjedite.
U izraženim željama traži se postupnost, jer se se one nakon ostvarenja mogu mijenjati.Dovoljno je i opet ispisati tri nove trake, prethodne spalite, a nove zatim staviti na njihova mjesta.Kad dođe vrijeme dozrijevanja divljih ruža, odrežite grančicu s nekoliko crvenih plodova na njima.Tu grančicu nosite u ruci i prenesite je preko nekog mosta, ispod kojeg teče neka rijeka ili potok.Zatim grančicu odnesite u svoj poslovni prostor, stavite u prikladnu vazu ili čašu i držite je, puštajući je da se osuši do kraja.
Ovo je vrlo stara čarolija koja tjera zle, negativne sile i energije, te pročišćava cjelokupni prostor oko vas.

15.05.2008.

PREDAJA O BOGINJI

 

Treba se prisjetiti da je na Zemlji nekada bilo doba u kojem je glavnu ulogu u narodnom Panteonu bogova igrala jedna zena, Boginja.U Neolitiku, ona je bila jedino bozanstvo koje je vladalo ljudskim sudbinama.U to doba zene su igrale unutar drustva neosporno glavnu ulogu kao svestenice, prorocice i samanke.Tada se nije donosila ni jedna odluka a de se prethodno preko svestenica nisu potrazili savjeti i dopustenja od Boginje.No, sa razvojem muske moci i na putu prema muskoj premoci, Bog-osoba muskog roda-dobio je jednaku vaznost kao i Boginja, kojoj je u prethodnom razdoblju on bio iskljucivo i samo suprug bez ikakvih vladalackih moci,


U doba civilizacija Sumera, Egipta, Asirije, Babilona, Krete i klasicne Grcke niko uopste nije ni pomisljao negirati ili umanjivati vaznost koju su u svakodnevnici igrala zenska bozantsva.Ako i nije tada bila najveca i najcjenjenija Boginja je bila barem ravnopravna sa Bogom.Ideja o Bogu koji je nadmocniji Boginji, dakle o muskracu koji je u svemu nadmocniji zeni, rodila se dolaskom monoteistickih patrijarhalni religija, tek mnogo vijekova iza tog, u vrijeme kada je religija odijelila duh od tjelesnosti a bozansko od Prirode.Po razmisljanju tih monoteistickih patrijarhalni religija muskarcu je pripalo sve ono sto vezano uz cistocu i duhovnost a zenama svo materijalno i destruktivno.Najilustrativniji primjer toga je hebrejska prica o Adamu i Lilit, koju je Bog stvorio odmah iza Adama, a od iste gline od koje bijese napravljen i prvi muskarac.Zbog toga su oboje bili u potpunosti ravnopravni.Lilit je u tome uzivala a Adam je bjesnio.Posebno bi ga razbjesnilo kada bi u spolnom aktu Lilit bila iznad njega i kada bi vizuelno ona dominirala nad njegovim tijelom.Adam je smatrao kako je mjesto muskarcu nad zeninim tijelom u spolnom aktu, a da bi se i na taj nacin pokazalo ko je glavni i ko treba vladati.S vremenom je Adamov bijes bio sve veci a svadje sa Lilit sve ucestalije, dok ga ona konacno jednog dana nije napustila i otisla zivjeti sama, slobodna, u neku spilju uz Crveno more.Tamo je postala ljubavnica demona Asmodeja koji ju je smatrao ravnopravnom sebi a iz njihove veze se porodilo na hiljade demona inkuba koji se nocu zavlace u ljudske nastambe kako bi lezeci na spavacima simulirali spolni akt.Kasnije je Adam pozalio sto je sam pa je od Boga isnubio novu zenu.No kako su oboje - i Bog i Adam - bili muskarci, slozili su se kako druga zena treba biti podlozna muskom rodu u svemu, pa cak i u svom nastanku.Zato je Bog Evu stvorio od Adamovog rebra, a zbog cega je patrijarhat bio toliko popularan i omiljen vijekovima, da ne kazem muskarcima potpuno prihvatljiv i razumljiv.Patrijarhat je srusilo tek opste zensko pravo glasa.Prisjecate li se otada je ono? Tek od vremena izmedju Prvog i Drugog svjetskog rata, u 20 vijeku.

Afrodita u Grckoj, Lakshmi u Indiji, astecka Xochiquetzal i Vudu boginja Erzulija bez obzira na razlicitost vremene postovanja imaju nesto zajednicko: na ovaj ili onaj nacin su povezane sa vodom, vole cvijece, dragulje i obojane, zivahne predmete.To su boginje koje vole zivot, boginje ljepote, ljubavnog uzivanja, spolnih naslada.
Pogledajno samo spisak uz sto je sve vezana rimska bozica Venera.Spisak je sastavio dobro znani mag Cornelius Agrippa 1533. godine, iz njegovog je djela "Okultna filozofija", koju danas tako rado mnogi kradu i prepisuju, prodavajuci Agrippine ideje pod svoje.Dakle:
-Uz postovanje bozice Venere vezani su elementi zrak i voda, a od organskih tvari krv, sluz i sjeme.Uz Veneru je takodjer vezan i duh covjeka.Od okusa, pripadaju joj slatko i masno, ali i sve covjeku ukusno.Od metala uz Veneru su vezani srebro i bakar, a od ukrasnog kamenja beril, krizolit, smaragd, safir, zeleni dijasper, korniol, lapislazuli, koralj i sve ono drago kamenje koje se prelijeva bijelom i zelenom bojom.Od biljaka uz Veneru su vezani ljubica, verbena, valerijana, timijan, mahovina, sandalovina, korijandol i gospina trava.Od plodova pod njezinim su utjecajem naranca i smokva a za ovu prvu se tvrdi kako je prvi primjerak posadila upravo vlastorucno sama Venera na otoku Cipru.Uz ranojutarnju Veneru vezu se ruze a uz kasnovecernju Veneru smrca.Od zivotinja pripadaju joj macka, kunic, ovca, koza, posebice kzlici te jarac za kojeg se prica kako se odaje spolnom uzivanju vec sedmog dana nakon porodjenja.Od ptica Veneri pripadaju drozd, labud, pelikan, lastavica, divlja guska, gavran, golub, grlica, vrabac, orao, zdral i kos...

Svestenice bozice ljubavi u starim civilizacijama nisu samo njene sluskinje i ropkinje.U izvjesnim situacijama one su otjelovljenje same Bogije i odlaze u krevet sa odabranim muskarcima kako bi ritualno osigurale napredak zemlje, grada ili kraljevstva.Kod Sumeraca, na primjer, kralj je produzavao pravo svog vladanja provodjenjem jedne noci u godini u krevetu sa vrhunskom svestenicom bozice Istar, pri cemu se oboje nisu molili vec bavili vrlo konkretnim gimnastikama.Isto je vrijedilo, na primjer, i kod Kelta, ciji je plemenski vodja bio obavezan jednom godisnje oploditi zemlju koja je pripadala plemenu i to javnim snosajem sa svestenicom Boginje pred svim suplemenicima.Potomci rodjeni iz ovakvih ritualnih snosaja bili su posebno slavljeni i postivani ka bozija djeca i mnogi od njih su postajali carobnjaci, svestenici i proroci.Seks i tjelesnost su u svim kultovima posvecenima Boginji igrali vaznu ulogu kao proces stvaranja u kojem je upravo zeni namjenjena fundamentalna uloga.

14.05.2008.

Vještičiji praznici ili Krug godine

Glavni se blagdani nazivaju Sabatima. Njih je četiri, te se između njih datumski pojavljuju spomenuti manji blagdani. Blagdani su, u skladu sa prirodom, podijeljeni na ekvinocije i solsticije, pošto su stari pogani slavili nova doba s obzirom na promjene u prirodi koje su zamijećivali, kako su se vremena mijenjala.

Božica rađa sina, Boga, na blagdan Yule. Yule (iliti Božić) je također i zimski solsticij. To je vrijeme najvećeg mraka na zemlji, odnosno, to je doba kada je dan najkraći u cijeloj godini. S obzirom da je po poganskom vjerovanju Bog koga je rodila Božica, sunce, odnosno Bog sunca - smatra se da se na taj dan i sunce ponovno rađa. Božica mukom prolazi kroz zimsko doba svoga konačnog porođaja te se nakon toga odmara.  Tada se pale svijeće i sva druga dostupna svjetla, u znak slavljenja rođenja  Boga. Ovaj blagdan obično se slavi oko 21. prosinca.

U današnje doba taj je dan isto tako i podsjetnik na ponovno rođenje koje uvijek slijedi iza smrti. To je vrijeme kada se zahvaljuje Bogovima što su nam dali snage i proveli nas kroz mrak zime koji je prisutan. Gledamo sa zahvalnošću na naša stara postignuća,

Nakon Yula, po kalendaru slijedi Imbolc, slavljen kalendarski 2. veljače. U engleskoj literaturi često je spominjan i kao "feast of Brighid", prema keltskoj Boginji liječenja, poezije i kovača, te vatre - koja se naziva Brighid. Na ovaj se blagdan slavi nadolazeće proljeće. Božica se oporavila od rođenja. Svjetlost mladoga Boga sunca probija se i postaje sve jača, a samim time i dani sve duži. Ovaj se blagdan također naziva još i svetkovinom baklji ,Oimelc, te Lupercalia.

Ime "Imbolc" u prijevodu znači "u mlijeku", jer se u to doba kod trudnih ovci, počinje stvarati mlijeko za mladunčad, te na taj način seljaci uvijek znaju kada nadolazi proljeće.

Ovo je doba dobro za promišljanje o našim budućim željama i planovima, koje ćemo ostvariti. Molimo Bogove da nam daju snage da to i učinimo. Boje ovoga blagdana su zelena, bijela i narančasta, a biljke specifične za ovaj dan su svi vijesnici proljeća.

 Potom slijedi Ostara (iliti Uskrs), odnosno prvi dan "pravoga" proljeća, koji se slavi 21-og ožujka. To je također i proljetna ravnodnevnica (poznat također kao vernalni ekvinocij), vrijeme kada je sunce na svojoj najsjevernijoj točci... Na ovaj dan priroda se budi i svjetlost počinje nadjačavati tamu, jer su sada konačno dani jednako dugi kao i noći. Božica je sada u naponu snaga, te blagoslivlja zemlju, podarujući joj plodnost. Snaga mladoga Boga sunca sve više raste i jača. To je dan kada se u biti slavi Božica plodnosti, čije je ime prema sjevernjačkoj mitologiji, Ostara.

Ovaj blagdan simboliziraju jaja raznih životinja te mladi zečevi, kao i drugi simboli plodnosti i ponovnog života u prirodi, nakon dugog razdoblja zime. Boje Ostare kao blagdana su zelena i žuta, a biljke: violete, irisi te sve drugo voće i proljetno cvijeće u cvatu.

Nakon Ostare, slijedi Beltane, poznata i kao May Day, blagdan koji se slavi 1. svibnja. U ovo doba mladi Bog dostiže svoju punu snagu te postaje muškarac. Zaljubljuje se u Božicu, koja mu se podaje, te ona ponovno ostaje trudna. Na ovaj se dan slave muški i ženski pol u prirodi, te njihovo zajedništvo i ujedinjenje. Život se obnavlja, sve vrvi od životne energije i snage, a životinje u prirodi u ovo se doba pare.

Na ovaj se dan pale velika svjetla, tj. baklje u čast Boga plodnosti Belenosa. Isto tako, na velike se drvene kolce vješaju raznobojne duge trake, koje vijore na vjetru. Kolci simboliziraju falus, muški pol u prirodi, a trake ženstvenost, ženski pol.

Cvijeće i bilje, koje je u proljeće posađeno, sada pupa. Bilje specifično za ovaj blagdanski dan jest općenito svo cvijeće koje u ovo doba pupa, a pogotovo ruža i ljiljan te razne trave. Boje ovoga blagdana su zelena, plava, žuta i blago ružičasta. Zanimljivost vezana uz ovaj blagdanski dan jest ta da su stari poganski narodi smatrali kako će djeca začeta na ovaj dan, imati posebne moći i biti veoma osobita i nadarena.

Midsummer, odnosno Litha, blagdan je koji slijedi nakon Beltanea. To je ljetni solsticij. Slavi se 21. lipnja, na prvi dan ljeta. Ovo je doba kada su priroda, njena plodnost i snaga na svome apsolutnome vrhuncu i samim time kraju, pošto iza ovoga razdoblja ciklus lagano ponovno kreće "silaznom" putanjom. Priroda je okupana u plodnosti Boga i Božice. Ovo je doba pogodno za magijske rituale gotovo svake vrste.

Na taj se dan slavi festival nazivan "Feast of Faery". Isto tako, ovo doba trebali bi iskoristiti zagledavši se u sebe te vidjeti kako smo iskoristili svoje potencijale i obavili i ostvarili predhodne planove i htijenja.

Lavanda, kamilica, ruže, ljiljani te ivančice, cvijeće su ove blagdanske svečanosti. A boje koje ga obilježavaju su plava, zelena i žuta.

Lughnasadh, Lammas- je slijedeći po redu blagdan, a pada na 1. kolovoza. To je svečanost povodom prve žetve, tj. svečanost Boga Lugha - Boga Sunca prema keltskoj mitologiji.
Biljke su dale svoje dozrele plodove. I na taj način, ispustivši na tlo svoje sjeme, ponovno počinje prirodni ciklus. Kako u prirodi nestaje snage, tako slabi i Bog sunca. Tama ponovno preuzima vladavinu i Božica s tugom shvaća da njena ljubav, Rogati Bog polako umire. Pa ipak, on živi i dalje u njoj kao plod njihove ljubavi.

Ovo je vrijeme kada trebamo zahvaliti Bogovima prirode na žetvi i sjetvi, te vrijeme kada slavimo snagu i zdravlje. Na taj se dan također slave i Bogovi zrnja- Demeter i Ceres.

Boje ove svečanosti su žuta, smeđa, zelena i narančasta. A biljke koje ju obilježavaju su: suncokreti, bobice i općenito, plodovi sabrani u žetvi.

Mabon ili jesenji ekvinocij, blagdan je koji se obično slavi na 21. rujna, a obilježava kraj žetve. Ovo je vrijeme kada se Bog priprema za svoju skoru smrt te se oprašta od svoga fizičkog i psihičkog tijela, znajući da će jednoga dana, s ponovnim početkom ciklusa, biti ponovno rođen.Dan i noć sada su ponovno jednako dugi. Ovo je isto tako i doba zahvalnosti, meditacije te evaluacije postignutog kroz plodno razdoblje. Slijedi priprema za mračno doba godine.

Ovaj blagdan obilježavaju lješnjaci, orasi, kukuruz, hrast te šišarke s borova drveta. Boje Mabona su narančasta, tamno crvena, žuta i smeđa.

Nakon Mabona, slijedi Samhain te je njime sam prirodni ciklus završen, odnosno počinje iznova.

Samhain je nova godina poganskoga kalendara, a slavi se 31. listopada.

U američkoj kulturi ovaj je blagdan poznat i pod nazivom "Halloween", odnosno "Noć vještica". U kršćanskome kalendaru ovaj se blagdan slavi na gotovo isti datum te ga se naziva "Svi sveti" ili "Sisvete".

Samhain obilježava dan kada je granica između svijeta mrtvih (svijet sjena) i svijeta živih, najtanja. Na taj dan pogani slave i štuju svoje pretke, odnosno to je vrijeme zamišljanja nad svojim korjenima te zahvaljivanja svojim mrtvim predcima...općenito doba refleksije nad vlastitim životom. Bog sunca je napustio Božicu, te otišao u podzemni svijet. Slijedi doba zime i mraka.


Bilje i drveće koje je specifično za ovaj dan jest: bundeva, kadulja, krizantema, hrast, jabuke, te sve vrste oraha i oraščića. Boje:narančasta.

14.05.2008.

Samhain - vještičija Nova godina

Samahin je najdraži blagdan u mnogih pagana. Tamna polovica godine započinje na ovu noć. Ovaj je praznik vještičja Nova godina, kao i treći i posljednji festival berbe i žetve u kolu godine.
Tradicionalno, Samahin je mesni praznik. Ovo je vrijeme kada se goveda i ostala stoka pripremaju za hranu u nadolazećim zimskim mjesecima.

Samahin je ujedno i posljednja proslava prije početka zime. Neobično jake zime i kasni dolazak proljeća ugrožavali su živote naših predaka, a oni nisu imali mogućnost da predvide temperament godišnjeg doba. Morali su se pouzdati u preporod prirode, u mitove i priče tog teškog razdoblja poteškoća i briga. Nada i obećanje u reinkarnaciju (njih samih kao i prirode) bio je melem koji je liječio psihičku nesigurnost naspram budućnosti.

Smatra se da je u noći Samahina veo između svijeta živih i svijeta mrtvih najtanja. Ovo je dan mrtvih za moderne pagane isto kao što je u davnoj prošlosti bio za Kelte, Egipćane, drevne Meksikance, noć prisjećanja na pokojne bližnje i štovane pretke.
Nitko od nas ne zna što će se dogoditi nakon smrti (pod pretpostavkom da imamo trajnu dušu). Samahin je vrijeme pronicanja i slavlja tamnih misterija pagana samih i svijeta prirode, reflekcija u spasenje Božice starice i Boga podzemlja.

Samahin je također poznat po nazivu „Noć vještica”, „Noć svih svetih”, „Noć mrtvih”, „Treća žetva” i „Keltička nova godina”.

SamahinKORESPONDIRANJE

Simbolizam: Treća žetva, mudrost Božice starice, smrt Boga, reflekcija na Kolo godine, nova godina, reinkarnacija, skriveni/tamni misteriji, preporod nakon smrti.

Hrana: bijela repa, jabuke, lješnjaci, govedina, svinjetina, perad, kruh od gingera

Napici: medovina, jabukovača, začinjena pića, začinjeno vino

Bilje: angelika, vučjak (mali čičak), mačja metvica, menta (Menta pulegium), suncokret, kadulja - žalfija, divlji ginseng, pelin, estragon - tarkanj

Cvijeće: Neven, krisenteme,

Drveće: akacija, jabuka, čempres, lješnjak,

Incensi i ulja: cedar, bor, klinčić, smola, korijandar, eukaliptus, mirta, tamjan, pelin, patchouli, pepermint, bosiljak, sandalovina, vertivija, mahovina

Boje: Crna, smeđa, narančasta

Kamenje: amber, krvavi kamen, karneol, bistri kvarc, diamant, granit, zlato, hematit, jaspis, mramor, opsidijan, opal, safir, rubin, čelik

Životinje: jelen, šakal, mačka, šišmiš, škorpion, ovan, vrana

Mistična bića: Goblini, Harpies - Merlinova sova

Bogovi: Bog podzemlja, Am-Heh (egipatski), Anubis (egipatski), Arawn (velški), Cernunnos (keltski), Dis (rimski), Had (grčki), Heimdahl (norveški), Herne (engleski), rogati Bog (europski), Kronos (grčki), Loki (norveški), Nefertum (egipatski), Odin (norveški), Osiris (egipatski), Pluto (grčko-rimski)

Božice: Božica strica i Božica podzemlja, Arachne (grčka) Aradia (talijanska) Badb (irska), Cerridwen (velška), Eris (grčka), Fortuna (rimska), Freya (norveška), Hecate (grčka), Morrigan (keltska), Rhiannon (velška)

Dekoracije: jesensko lišće, jabuke, tikve, kukuruz, lješnjaci, sjemenke

Tradicionalne aktivnosti: divinacija, sušenje bilja za zimu, slavljenje i molitva božanstvima za nadolazeći mrak, vještičja kugla

Čarolije/ritualni rad: astralna projekcija, prizivanje prošlih života, misterija tamnog mjeseca, proricanje, zaštita, unutarnji rad, bistrenje zapreka, tranzicija, koluminacija, transformacija, rješavanje loših navika, štetnih odnosa i veza, bolesti, neuspjeha i siromaštva, sve što ne želite povesti u novu godinu!

Noć vještica

Noć vještica tradicionalno je slavljena 1.studenog. I popularne/moderne tradicije se sjećaju da je noć važnija od dana samog, no one se usredotočuju na 31.listopad s početkom zalaska sunca. Čini se da teže prema velikom Keltičkom prazniku - proslavi Nove godine. Nije da samo Kelti slave ovaj dan, zapravo iznenađujuće je koliko antičkih i nepovezanih kultura (Egipat, Meksiko) slave ovaj festival mrtvih. Većina modernih tradicija pagana slijedi običaje britanskih otoka. Samahin nije samo kraj jeseni, važno je također što označava kraj stare godine i početak nove.

U starim se kulturama vjerovalo da se na ovaj dan mrtvi, ako žele, mogu vratiti u zemlju živih za vrijeme noći i slaviti sa svojom obitelji, plemenom ili klanom. Put se mrtvima označavao svijećama da bi se znali vratiti kući. Na posebnim se mjestima ostavljala hrana za one koji su te godine preminuli.

Ovo je također noć za tehnike divinacije i proricanja budućnosti. Razlog toga proizlazi iz Keltičkog pogleda naspram vremena. U modernim kulturama koje koriste linarni koncept vremena, novogodišnja večer je početna polaznica miljama udaljeni put od preporoda do ponovne smrti. Tko ova noć označava točku izvan vremena, gdje prirodni se poredak svemira vrača unatrag u prvotni kaos i priprema put prema novom poretku. Samahin je noć koja postoji izvan vremena i teži sagledavanju svih ostalih oblika vremena. U ovoj noći najbolje uspjevaju tehnike čitanja budućnosti putem tarota, kugle, čaja.

14.05.2008.

Odbrana od ljubavnih vradzbina

 

Ako pronadjete ljubavne cini koje vam je neko podmetnuo tad te ucine trebate uzeti lijevom rukom i potopiti ih u loncic sa obicnom vodom, a nakon pet minuta treba u tu vodu ubaciti ili malo hipermangana ili kapnuti nekoliko kapi plave tinte, kako bi se voda obojila.Loncic treba poklopiti i cuvati dvanaest sati a nakon toga i njega i njegov sadrzaj baciti na neko usamljeno mjesto.

Od utjecaja podmetnutih carolija ljubavi mozete se i odbraniti i nosenjem odredjenih sredstava zastite.Na primjer, uvijek je dobro nositi pod lijevim reverom kaputa, sto neprimjetnije, obicnu iglu, cija je usica pozlacena.Ta igla jedan je od nacina da se nametnuta energija neutralizira.Igla ne smije sluziti za neke druge svrhe a njeno zastitno trajanje je neograniceno.Ako je upotrebiti za nesto drugo, tad je morate sto prije baciti i na njeno mjesto staviti drugu.

14.05.2008.

Magijom do zaborava


Da biste zaboravili nakon raskida voljenu osobu, ucinite nekih od ovih vjesticijih obreda-

Fotografije je najbolje spaliti.Najbolje je posegnuti za nekim metalnim tanjurem ili pladnjem okruglog oblika i staviti ga u sredinu, izmedju dvije crne svijece.Kad se one pripale, u Venerin sat, sve fotografije se kidaju na cetiri dijela i stavljaju na hrpu, koje se zatim pripaljuju s obje svijece odjednom.Pepeo i ostaci neizgorenih dijelova slika trebaju se baciti u neku vodu-tekucicu i to preko lijevog ramena, ne gledajuci unazad i izbjegavajuci ubuduce to mjesto.

Svjeze kokosije jaje treba staviti u Venerin sat unutar istokracnog trokuta od tri crne svije.Gledajuci ga, treba sto snaznije zeljeti zaborav.Kada prodje Venerin sat jaje se stavlja pod jastuk i ostaje pod njim tri noci a svaki put neposredno pred spavanje i odmah po budjenju treba svom silinom misli traziti zaborav nekad drage osobe.
Nakon tri noci jaje se uzima u lijevu ruku, umata u crni papir i s njim se odlazi na neki most, ispod kojeg tece rijeka ili potok.Neprimjetno, jaje valja baciti u vodu i odmah se udaljiti sa tog mjesta bez osvrtanja.

Pomoci moze i bajanje.U Venerin sat treba pripaliti tri crne svijece i unutar njih staviti papir na kojem smo ispisali sto konkretniju zelju za zaboravom.Gledajuci papir u sredinu treba svom snagom svojih misli zeljeti i traziti zaborav.Uz to se poluglasno i baje -" Kao sto ces ti nestati, tako neka nestane sjecanje koje me mori.Odlazi od mene, jer sam ja otisao/otisla od tebe".
Na kraju Venerinog sata papir treba staviti na neki okrugli metalni podmetac i pripaliti sa sve tri crne svijece.Ostatak gara ili neizgoreni komadici bacaju se u vodu tekucicu.

Da bi se pojacali obredi zaboravljanja savjetuje se - ako se ne uspije ni jedan do sada spomenutih obreda- obuci potpuno crnu odjecu, od glave do pete i zatim jedan od navedenih obreda ponoviti, ali ovaj put odjeven u crno.U ni jednom od prethodnih slucajeva ne treba se oko mjesta obreda raditi magijski krug, ali kada se koristi crna odjeca takav je krug obavezan.To ni u kojem slucaju ne smijete smetnuti sa uma.

13.05.2008.

Crna i bijela magija

 

Magija je samo jedna jedina.Vjesticija znanja su samo jedna i jedina.Unutar njih nema stroge podjele na bijelo i crno, na pozitivno i negativno.Zato svaka bijela magija i sebi sadrzi i zrnce crne te obrnuto.Ono sto zapravo razlikuje bijelu od crne magije jesu nacin rada i cilj koji se zeli postici.Zelite li nekome pomocu vjesticije magije nauditi, onda je rijec o crnoj magiji.Ako mu zelite napraviti dobro, onda je to bijela magija.Zato se i prije svakog obreda treba zapitati kakve posljedice moze izvrseni obred imati po onu drugu osobu.
Uzmimo, na primjer, ljubav.Zelite pomocu magije u nekome izazvati ljubavne osjecaje prema sebi.Ali, je li ta osoba vec vezana ljubavnim osjecajima prema nekoj drugoj osobi?.Necete li svojim djelovanjem izazvati nesrecu onda u te druge osobe, kojoj su vec poklonjeni osjecaji prizeljkivanog bica.Razrjesenje u ovakvim dilemama dat ce vam vasi moralni osjecaji.Oni ce vas uputiti na put bijele magije.Naime, ako ste vezani uz neku osobu brakom i ona izvan braka daje svoje osjecaje drugoj osobi, vase je moralno pravo da pokusate vratiti tu osobu k sebi, jer je moralno pravo vaseg posjedovanja vece i starije od nekog novog prava.Vi, ukratko, imate prvenstvo i zbog toga mozete uciniti vjesticiji ritual, jer je opravdan.Bio bi neopravdan da vas voljena osoba napusti, pa da joj se vi zelite osvetiti.
Bijela magija znaci ciniti dobro ljudima oko sebe.Ako ste sigurni da ce poduzeti vjesticiji ritual biti zapravo u korist onoga prema kojem je usmjeren, onda je rijec o bijeloj magiji.Ako taj obred moze osobi nanijeti zlo, onda je rijec o crnoj magiji, koja se ne savjetuje.Naime, zlo se uvijek vraca na onog ko ga je napravio.
Upravo zato u sebi treba razvijati samo dobre osjecaje i samo dobre zelje.Osvetu, bijes i zlo prepustite onima ciji su putevi drugaciji od vasega.

13.05.2008.

Magijske vježbe - usmjerivanje

 

Nerjetko, posebno pri obredima vezanim uz ljubav, onaj ili ona prema kojima upucujemo energetske silnice izazvane obredom, ne nalaze se u istom mjestu stanovanja u kojem i mi zivimo.Razdaljina u pravilu ne predstavlja poteskoce jer prostor nije omedjen i bez prepreka je.Medjutim, onima koji zapocinju upoznavanje sa vjesticijom mestrijom ili tajnim znanjem i udaljenost moze predstavljati problem koji pridonosi neuspjesnosti onoga sto zelimo obredom postici.Tom problemu se moze vrlo lako doskociti posebnim usmjerivacima.Rijec je o predmetima ili slikama mjesta u kojem osoba kojoj upucujemo nasu magiju zivi.Imamo li pred sobom sliku tog mjesta, razglednicu ili nesto specificno, sto nam u sjecanju odmah moze prizvati izgled mjesta, problem je rijesen, jer se nase misli vec usmjeravaju prema tom mjestu.Uz neki predmet, to moze biti i karakteristicna muzika ili bilo sto drugo.Tek, vazno je da asocira na odredjeno mjesto ili odredjeni dio grada.Na taj se nacin u prostoru otvara kanal prema tom gradu ili dijelu grada i prodiranje energetski usmjerene misli je lakse i brze, a njezin utjecaj snazniji.
Pri upotrebi ovakvih sredstava usmjeravanja, najveca opasnost vreba od javljanja uspomena koje nas mogu svojom jacinom dekoncentrisati.Stoga takvi predmeti iskljucivo sluze da se usmjerimo prema odredjenom gradu a nikako da se prepustimo mislima i osjecajima koji oni u nama izazivaju.Ako se uspomene ne mogu odvojiti od gledanja takvih predmeta onda ih je bolje pri obredima uopste i ne koristiti.Isto tako, ako nismo sigurni mozemo li gledati neki predmet a da on u nama ne probudi uspomene i sjecanja bolje ga je i ne pokusavati upotrebiti.Bilo kakva nesigurnost vec je prvi korak prema neuspjesnosti poduzimanog.
Inace, takav predmet stavlja se uvijek sa lijeve strane mjesta na kojem se izvodi obred a odmah po zavrsetku obreda valja ga prekriti bijelom maramicom bez ikakvog ukrasa a onda prekrivenog maknuti sa mjesta na kojem se vrsio obred

13.05.2008.

Vještičije čini za posao

 
Uzmite deset bijelih, maleni papira velicine dva vasa prsta.Na svaki od njih kapnite po jednu kap svoje krvi u Merkurov sat.Zatim papirice preslozite i nosite stalno sa sobom tijekom slijedecih deset dana.Tek tada, opet u Merkurov sat, koristeci svjetlost bijele svijece, napisite molbu za posao.Prilikom predavanja molbe imat cete pri ruci one preslozene papirice.Bacat cete ih neprimjetno u svakoj prostoriji u kojoj boravite vezani uz posao koji trazite i nakon razgovora sa svakim covjekom vaznim za dobijanje posla.Papirici se moraju neprimjetno ispustati u njihovoj blizini.
Koliko papirica imate toliko ih treba potrositi, ne cuvajuci ni jednoga.Ako koji preostane, treba ga spaliti kod kuce u prvi nadolazeci Merkurov sat, na plamenu bijele svijece.Takodjer, upozoravam vas da baceni papirici ne smiju biti primjeceni dok ste vi u njihovoj blizini, vec nakon sto odete.
O onome sto ste poduzeli da biste dobili posao nikada nemojte nikome govoriti a ponajmanje ljudima kojima ste ostavljali preslozene papirice.

Nabavite svetu vodicu.Napisite molbu za posao u Merkurov sat a zatim molbu poprskajte kapima svete vodice.Takodjer, ponesite tu vodicu sa sobom i poskropite neprimjetno prag zgrade u kojoj biste dobili posao, kao i sve pragove preko kojih budete prelazili, te sva vrata koja budete morali otvoriti.
Cim predate molbu za posao, vratite se kuci i skoncentrirajte - misleci barem deset minuta svakih sat vremena u toku dana - na posao koji ocekujete.Misli neka su vam ciste, jasne, konkretne.Nemojte u mislima zaklinjati, vec naredjujte da vam se zeljeno ostvari.Djelovanje svete vodice mozete pojacati nosenjem odgovarajuce boje odjece prilikom predavanja molbe za posao.Podsjecam kako je zastitnik posla Merkur.

Uz slozene rituale za novcane dobitke, koje mogu izvesti samo za to osposobljene vjestice i vjestci, postoji i jednostavan ritual koji mozete izvesti i sami.U doba prve cetvrti izadjite na mjesecinu, sklopite ruke i isprepletite prste, pazeci da palac desne ruke bude iznad palca lijeve ruke.Istovremeno pomisljajte na odredjenu kolicinu novca.Sto je razmisljanje o novcu dublje i jace, dobitak ce biti izvjesniji.
Magijske vrijednosti ovog rituala pojacat cete ako poslije desetak minuta ovakvog razmisljanja stavite medju prste lijeve ruke metalni novcic i na mjesecini stalno ga preokrecete.

12.05.2008.

Prizivanje Pana

 

Stanite uspravno okrenuti ka istoku i zatvorite oči.Budite bosi i po mogućnosti pristupajte zazivu uvijek nakon određene ablucije, pri kojoj biste se trebali otuširati ili bar oprati stopala.Nakon što ste se smirili postavite lijevu ruku na srce a desnu na svoj trbuh.Ova gesta simbolizira praktičarevu težnju da "njegove potrebe slijede staze svoga srca"Zatim izgovorite na glas zaziv postojanom intencijom da prodrete u njegovu suštinu i da ona preplavi vašu svijest.Zaziv glasi

-Prizivam Pana, boga moćnog, boga pastirskog, Pana, cijeli svemir, nebo, more, zemlju neograničenu i vatru besmrtnu, Boga, čiji melodični akordi slave sveopšti zivot, boga sa hiljadu imena, nenadmašnog gospodara svijeta, koji čini da se sve rađa, koji sve stvara."

 
Imajte na umu da Pan simbolizira cjelokupnu prirodu i da nikako nema veze sa atributima koje mu pridaje kršćanstvo koje je u svojoj propagandi ocrnilo sva drevna božanstva.Njegovi rogovi na glavi u biti su znamenja moći prirode, šiljate uši simboliziraju mudrost prirode, njegove jarčeve noge govore nam da se suština egzistencije prikriva iza težnji i "požude" ka božanskoj prirodi; napokon njegova frula atribut je univerzalne harmonije koja postoji u prirodi.

 
On je , dakle, personificirani oblik ljudskog entuzijazma, slobode i težnje ka oslobođenju.Neočekivani polet ljudske duše milost je ovog božanstva.Sjetimo se da Victor Hugo spominje svoja iskustva s Panom tokom stvaranja svojeg znamenitog "Satira".

12.05.2008.

Nedjeljom odajemo počast Rogatom bogu Cernunnosu

NEDJELJOM ODAJEMO POČAST "ROGATOM BOGU"
CERNUNNOSUCERNUNNOS je mistično božanstvo personificirano u obliku muške figure s rogovljem, štovano širom Europe još od željeznog doba pa sve do kraja prvog stoljeća od strane starih Kelta.
Kelti nisu imali svoje vlastito pismo, iako su se njihovi svećenici Druidi znali koristiti latinskim i grčkim jezikom, bilo im je zabranjeno zapisivati bilo koje tajne njihova drevna "zanata" kao i štovanja..


Klasični pisci nigdje pak ne spominju ovo Keltsko božanstvo, tako da o njemu ne postoji niti jedan zabilježeni zapis. Sve što je o njemu znano, nastalo je na temelju nagađanja preko sačuvanih ikonografija - prikaza figura koje su stvorili sami Kelti.

 

 

Kelti su za sobom ostavili brojne artefakte, svete ikone, kamene rezbarije njihovih mnogobrojnih božanstava, među kojima je nađeno i preko 60-tak prikaza Cernunnosa rasprostranjenih širom europskog kontinenta. Njegovo keltsko ime je nepoznato, iako ga se povezuje s Derg Corra, ranim keltskim božanstvom "Čovjekom u Drvu".


 

 

Njegovo ime kakvog ga i danas prozivamo znano je po zasluzi samo jednog očuvanog artefikata iz prvog stoljeća, koje se nagađa da je napravio moreplovac iz plemena Galiic Parissii (prema kojem je Pariz zadobio ime), u vrijeme kada je tadašnja Galija (današnja Francuska) , postala jedna od rimskih provincija.

Najraniji prikaz "rogatog Boga" potječe od kamene rezbarije iz područja sjeverne Italije iz 4.
stoljeća prije Kr.

Cornu u modernom francuskom znači "okrunjen rogovljem", čiji pak smisao seže iz latinskih korijena iz kojega je i francuski jezik nastao (nametnut putem rimskog osvajanja).


Direktni prijevod rimskog imena Cernunnos bi bio "Rogati Bog". U ranom periodu Rimskog carstva, rimski osvajači probali su iskorijeniti štovanje ovog poganskog drevnog božanstva izjednačavajući ga s bogom Merkurom, no to se nije održalo.


Ime Cernunnos, vjerovatno galska inačica za ime drevnog božanstva s rogovljem, čije je štovanje bilo rasprostranjeno širom Galije i nakon što je ona postala rimska provincija.

 

 

Prikaz ovog božanstva je "neuobičajeno" konzistentan. Njegovi glavni atributi su "rogovi od jelena", a njegov lik prikazuje postariju mušku figuru duge kose i brade.


Vrat mu krasi tork- ukrasna ogrlica u obličju vratnog prstena nošena među pripadnicima keltskog plemena kao simbol plemenitosti. Uobičajeno je pozicioniran u sjedećem meditativnom ili šamanističkom položaju, oslikan u pratnji raznovrsnog "divljeg" životinjskog svijeta, najčešće jelena.

Njegov lik također se često prikazuje u obličju mitološke zvijeri divovske zmije s ovnovim rogovljem čije su "mračne sile" pripisivane isključivo ovom božanstvu.

 

Drevno biće u obličju "rogate zmije" u mitološkom realmu posebno je intrigantno Aspekt zmije povlači se kroz legende i mitove širom svijeta i uvijek je povezan s aspektom znanja i mudrosti.


Naravno, govorimo o poganskoj predaji, ali istoimena zmija pojavljuje se i u samom Svetom pismu, iskušavajući vjeru prve žene Eve da se osladi plodom s drva znanja.


On je gospodar životne sile, realma smrti i zemlje podzemlja.


U aspektu dualnosti svjetla i tame, on predstavlja Sunce, izmjenjujući ulogu vladara nad životom i smrti s Lunarnom Božicom, kontinuirajući ciklus života, smrti, ponovnog rođenja i reinkarnacije.


Njegov vlastiti život se predstavlja u simbolu kruga izmjene. Rogati Bog se rađa za vrijeme zimskog solsticija, na dan prvog svibnja ženi se s božicom Beltane, a potom umire za vrijeme ljetnog solsticija.


Preko poveznica europskih legendi, kult njegova štovanja adaptiran je u kršćanski aspekt samog Nečastivog - Sotone.


 

Najpoznatiji predmet izravno povezan sa štovanjem Cernnunosa dolazi iz jedinstvenog primjerka keltskog stvaralaštva: Kotla Gundestrup.

 

 

Kotlovi su imali posebno magično značenje kod starih Kleta, i ovo je najdetaljniji sačuvani primjerak - potječe iz 2 st. Izrađen je od 10 kg čistog srebra, konstruiran od 13 pravokutnih dekorativnih ploča postavljenih uokolo jednostavne zdjele. Cjelina u promjeru mjeri 70 cm.

Negdje oko vremena rođenja Krista, kotao je rastavljen na dijelove i navodno ostavljen u kaljuži. S vremenom je obrastao preko njega treset i takav je ostao skriven sve do 1891. godine kada je nađen tijekom sezonske sječe.


Devet vanjskih ploča (od kojih jedna nedostaje) prikazuju obličja različitih božica ili božanstava, okruženih manjim prikazima ljudskih obličja ili zvijeri. Pet unutrašnjih ploča prikazuju također istu priču, od kojih jedna pripada i drevnom božanstvu Cernunnosu.

 

 

Rogato Božanstvo predstavlja seksualnu potenciju, vitalnost, lov, logiku i samu esenciju moći.
No, ne izrabljuje svoje atribute moći do krajnosti, niti dopušta da kao takvi budu korišteni i zazivani. On je smatran muškom dobroćudnom, nježnom i milosrdnom stranom ličnosti.


Ovo u potpunosti "muško" božanstvo je projekcija vječnog lovca koji se također preobražava i u samu lovinu. On je hrabra, ratoborna, neiskvarena slika života koja biva žrtvovana da bi se ciklus života mogao nastaviti, a također i onaj na kojeg spada teški teret egzekutora nevine žrtve.

 

 

On nosi mnogo imena:

CERNUNNOS - keltski bog plodnosti, zaštitnik životinja i zemlje podzemlja
HERNE THE HUNTER - mitološki duh iz britanskih legendi
PAN - grčko božanstvo, zaštitnik prirode
JANUS - staro rimsko božanstvo svjetla i Sunca
TAMMUZ i DAMUZI - božanstvo u obličju sina, ljubavnika i supružnika božica Ishtar i Inanna
OSIRIS - gospodar podzemlja u egipatskom panteonu
DIONYSUS - grčki bog plodnosti zemlje, bog vegetacije, vina, žena, bog-bik
ZELENI ČOVJEK- keltsko božanstvo, predstavlja uniju prirode i čovjeka

 

 

Cernunnos pripada keltskom panteonu, a njegove sile pripadaju elementu Zemlje.


Njegova sfera utjecaja odnosi se na aspekt prosperiteta i plodnosti .


Njegove zaštitne boje su zlatna i zelena.


Dan na koji ga se štuje je nedjelja, a pripadajući planet je Merkur.


12.05.2008.

PRIZIVANJE PANA NA SABBI

 
Po mogućnosti, obred bi trebalo izvesti u prirodi, na nekoj čistini.Ako neka vještica iz opravdanih razloga fizički ne može biti prisutna ovom zazivanju čak i njena astralna prisutnost u mnogome će pridonijeti uspješnosti obreda.Ako je iz bilo kojeg razloga izvođenje obreda na otvorenom nije moguće zazivanje se može izvesti i u zatvorenom prostoru, uz nužno prethodno kađenje tamjanom kako bi se prostor pročistio.

 
Kao prvo, treba postaviti neki drveni stol tačno u pravcu sjevera.Na stol treba staviti tri crne svijeće a po jednu crnu svijeću na ostale tri glavne strane svijeta, dodajući na istočnu stranu još po jednu plavu, na južnu stranu po jednu crvenu i na zapadnu stranu po jednu zelenu svijeću.U centru stola treba crnim ugljenom biti iscrtan pentagram.Pri ruci trebaju biti postavljeni pehar s vodom i kutija sa soli.

 
Vještica koja zajedno sa muškarcem predsjeda proslavi ove Sabbe za prizivanje Pana, prva pristupa stolu noseći pehar sa vodom.Stavlja ga u sredinu pentagrama a u vodu umače kažiprst desne ruke i izgovara sljedeće riječi
:

 
-Čistim te vodo od nečistoće i negativnosti u ime Cernunosa i Aradije.

 
Po izricanju ovih riječi diže pehar s vodom iz središta pentagrama i držeći ga desnicom privija uz svoje grudi i tako drži.Tada pristupa muškarac, noseći kutiju sa soli.Stavlja je u sredinu pentagrama i gurajući svoj desni kaziprst u sol izgovara:

 
-Blagoslivljem te plodu zemlje, neka svo zlo ode odavde praveći mjesto onom što je za nas dobro u ime Cernunosa i Aradije.

 
Nakon toga uzima kutiju sa soli, iz nje uzima s dva prsta malo soli i stavlja je u pehar sa vodom a koji se i opet postavlja na stol.Nakon toga vještica koja predsjeda Sabbi uzima svoj magijski štap i oko oltara crta magijski krug zaštite u smjeru kretanja Sunca.Nakon što je krug iscrtan, ona stoji okrenuta licem prema istoku na krugu, držeći svoj magijski štap usmjeren tačno u pravcu sjever-istok.To su vrata kroz koja u krug ulaze druge vještice.Prije nego li će ijedna od njih ući Vještica koja predvodi svečanost izgovara riječi zakletve:

 
-Iscrtala sam te i posvetila, magijski krugu zaštite, kako bi nas zaštitio od bilo kakvog napada i opasnosti pri ovom susretu ljudskog i onostranog svijeta, posvetila sam te u ime Cernunosa i Aradije.

 
Nakon toga muškarac prilazi jednoj po jednoj prisutnoj vještici.Svaku od njih ljubi u usta, u lijevu dojku i u spolni organ.Nakon ovih poljubaca uvodi ih jednu po jednu ispod magijskog štapa u sam krug.Kad su sve unutar kruga, vještica koja predsjeda svečanosti miče svoj magijski štap iz položaja sjever-istok i time je krug u potpunosti zatvoren.

 
Nakon toga ona određuje jednu od vještica koja će svojim rukama uzeti pehar sa vodom sa stola i pronijeti ga unutar unutrašnje strane kruga, da bi zatim, umačući prste svaku od drugih prisutnih osoba poškropila po kosi a onda pehar vratila na njegovo mjesto.Druga pokazana vještica pali tamjan i na isti način kadi sa unutrašnje strane kruga i zatim svaku od prisutnih osoba iznad glave.Konačno treća odabrana vještica uzima jednu crnu svijeću sa stola i nosi je okolo kruga s njegove unutarnje strane da bi je pronijela i iznad glava svih prisutnih pa konačno vratila na njeno mjesto na stolu.

 
Svi prisutni zatim se licem okreću put istoka a vještica koja predsjeda Sabbi svojim magijskim štapom u zraku iscrtava pentagram prema istoku izgovarajući:

 
-Vladari istočne kule, snage Zraka, pozivam vas da ojačate snagu našeg obreda i zaštitite sve koji su unutar kruga.

 
Ostatak prisutni za to vrijeme također iscrtava u pravcu istoka svaki svoj pentagram u zraku, koristeći kažiprst desne ruke.
Zatim se svi prisutni okreću spram juga.Ponavljajući iscrtavanje u zraku vještica koja predsjeda ovoj Sabbi izgovara:

 
-Vladari južne kule, snage Vatre, pozivam vas da ojačate snagu našeg obreda i zaštitite sve koji su unutar kruga.

 
Ostali također iscrtavaju desnim kažiprstom pentagram.
Zatim se okreću spram zapadu i uz iscrtavanje se izgovara:

 
-Vladari zapadne kule, snage Vode, pozivam vas da ojačate snagu našeg obreda i zaštitite sve koji su unutar kruga.

 
Sve se ponavlja i kad su lica nakon toga okrenuta spram juga a izgovaraju se riječi:

 
-Vladari sjeverne kule, snage Zemlje, pozivam vas da ojačate snagu našeg obreda i zaštitite sve koji su unutar kruga.


Nakon toga sve vještice koje stoje u krugu okreću se prema jugu tijelom, bacajući se na koljena, a glavu okreću put sjevera kako bi licem bile okrenute spram stola.Vještica koja predsjeda ovoj Sabbi stoji usred tog kruga okrenuta leđima sjeveru a pred njom je onaj jedini muškarac okrenut licem prema njoj.On izgovara:

 
- Neka su blagoslovljene tvoje noge koje su te amo dovele.

 
I ljubi joj stopala, prvo desno pa lijevo.Zatim govori:

 
-Neka su blagoslovljena tvoja koljena koja te čuvaju.


I ljubi joj oba koljena, prvo desno pa lijevo.Nakon toga govori:

 
-Neka je blagoslovljena tvoja maternica kao simbol vrata vječnog života.

 
I ljubi je neposredno iznad spolnog organa.Zatim izgovara:

 
-Neka su blagoslovljene tvoje grudi kao simboli majčinstva.

 
I ljubi obje dojke, prislanjajući usne uz bradavice, prvo desnu pa lijevu.Nakon toga on kaže:

 
-Neka su ti blagoslovljena usta koja izgovaraju božansko ime.

 
I ljubi joj usne.

 
Nakon toga on uzima komad ugljena i iscrtava na njezinoj goloj koži dva trokuta.Prvi trokut ima tačke kuteva na obje bradavice i neposredno iznad njenog spolovila.Drugi, obrnuti trokut, ima tačke kuteva na vratu i s obje strane rebara.Nakon toga vještica koja predsjeda ovoj proslavi Sabbe spušta svoju crnu togu i prekriva svoje tijelo.Onaj jedini muškarac tada će izgovoriti:

 
-Zazivljam te i prizivam velika majko svih nas, ti koja donosiš plodnost, sjeme i korijen, cvijet i plod, život i ljubav, spusti svoj veo preko sviju nas u ime svoje i štiti nas.


Nakon toga će vještica koja predsjeda uzeti svoj magijski štap i njime na golom tijelu tog jedinog muškarca iscrtati - ali bez ostavljanja tragova - pentagram, pri tome izgovarajući:

 
-Štitim te u ime Dijane donje i gornje preko ove zvijezde sa pet krakova.


Poslije toga, muškarac će obilaziti jednu po jednu svaku od prisutnih vještica i ritualno ih ljubiti kao što je to uradio i sa vješticom koja predsjeda ovom zboru a nakon što na tijelu svake od njih iscrta ona dva između sebe suprotno okrenuta trokuta svaka od njih će spustiti svoju crnu togu.Ni jedna od njih ne blagoslivlje muškarca jer je to već uradila vještica koja predsjeda.
Nakon što je to završeno, muškarac se okreće prema sjeveru i dignuvši obje ruke u zrak, izgovara zakletvu:

 
-Bagabi.Lacha Bachace, Lamac Cahi Achababe Karellyos, Lamac Lamec Bachalyas, Cabahagy Sabalyos Baryollas, Lagoz Atha Cabyolas, Samahac et Famyolas Harrahya.

 
Kad izgovori ovu posljednju riječ, sve prisutne vještice zajedno će je uzviknuti još dva puta zaredom.Nakon toga će svojim prstima pokazati rogove, pružajući kažiprst i mali prst, a ostale skrivajući.
Poslije toga će započeti takozvani "Vještičiji ples".U njemu će sudjelovati sve prisutne vještice osim muškarca i vještice koja predsjeda, a njih će dvoje stajati unutar kruga.Vještice će se primiti međusobno za ruke i počet će se polagana gibati u krugu u pravcu okretanja Sunca.Sve zajedno će izgovarati prigodnu himnu:

 
- Eko, Eko, Azarak, Eko, Eko, Zomelak, Eko, Eko Cernunnos, Eko, Eko Aradia.Noćna tama i mjesečev znak zajedno sa krugom sada su jedno.Istok, jug, zapad i sjever, zemlja i voda, vatra i zrak, to je svejedno.Sa štapom i peharom obred je napravljen, takva je volja, takva je želja i svijet je sastavljen.Eko, Eko Azarak, Eko, Eko Zomelak, Eko, Eko Cernunnos, Eko, Eko Aradia.

 
Nakon što se začuje posljednja riječ vještica koja presjeda ovom zborištu zapovijedit će:

 
-Na zemlju.

 
I ples će prestati a sve okupljene vještice kleknut će na zemlju, nastavljajući se držati za ruke.U tom trenutku onaj jedini muškarac će prizvati samog Pana:

 
-Veliki Pane, gospodaru vrata svijeta, sine vremena, ispuni naša srca svojom prisutnošću.Neka zajedno zazvone snaga tvoje prisutnosti i trepet naši duša.Nadahni nas magijskom moći, o bože šuma, planina i prirode, bože svega, neka saznamo ono što saznati trebamo i neka nas se poduči kako trebamo raditi.

 
Nakon što se ovo zazivanje ponovi nekoliko puta Pan će biti prisutan.Vještice iznose svoje probleme i ono što ne mogu rješiti a kroz usta bilo muškarca bilo vještice koja predsjeda skupu dobivaju se traženi odgovori od Pana.
Nakon sto se saznalo sve što se imalo saznati na muškarčev znak se vještice i opet dižu i u ritualnom plesanju u krug ponavljaju himnu "Eko, Eko Azarak" da bi ih prekinuo glas vještice koja predsjeda koja zapovijeda da i opet sjednu.Tada vještice mogu međusobno izmjenjivati iskustva i pomagati savjetima jedna drugoj.Kad je i to savjetovanje završeno, svi ustaju i okreću se licem prema istoku da bi se zahvalili gospodarima istočne kule, poslije toga gospodarima južne, pa zapadne i sjeverne kule.Nakon ove zahvale muškarac posipa svaku od prisutnih vještica sa malo soli, gase se svijeće i odnosi i sklanja sve što je služilo pri ovom obredu prizivanja boga Pana.Posljednji s mjesta odlazi muškarac, koji je dužan ukloniti svaki trag održavanja Sabbe.Ona je započela s ponoći a završila prije pijeva prvog jutarnjeg pijetla.

 
Tako je određeno.

12.05.2008.

Vještičiji recepti

Za duševnu snagu

U svakodnevnom životu potrebna je izrazita duševna snaga kako ni jedan negativan energetski val ne bi ostavio traga u nama i našem duhu, ili kako bi se njegova snaga smanjila.Da biste postignuli psihičku snagu koja vam je za to potrebna, postupite ovako;
U noći prve četvrti držite na mjesečini jednu košticu izvađenu iz crvene jabuke.Ujutro je stavite na svoje srce i držite je na njemu cijeli dan, a kada sunce zađe, stavite je u usta pod jezik i držite sve dok se ne pojavi mjesečina.Onda košticu izvadite, kažiprstom je pritisnite o korijen nosa, između svojih obrva.Kada se prilijepi uz kožu, odmaknite prst i sačekajte da koštica sama od sebe spadne.Tek tada je ritual gotov.
Košticu umotajte u bijeli laneni rupčić bez ikakvih ukrasa i stalno nosite sa sobom.Osjetite li tokom svakodnevnih obaveza kako prema vama struji neka negativna energija, prihvatite se za sjemenku preko lanenog omotača držite je dok sedam puta u sebi ne izgovorite broj sedam.Za ovaj talisman niko ne smije znati.

12.05.2008.

Talisman sreće


Vještice imaju dosta recepata kako "uhvatiti" sreću i zadržati je uz sebe te time učiniti svoj život naprednijim i lakšim.Ovo je jedan od tih načina: nabavite malo olova, pa ga rastopite u željeznoj posudi, na jakoj vatri.Kada je olovo rastopljeno željeznu posudu naglo preokrenite, pustajući tekuće olovo da se iscjedi i kaplje.Ostavite preokrenutu posudu na hladnome tri dana a onda zavirite u nju.Dio olova iz posude će iscuriti, dio će ostati ohlađen na dnu a dio će se pretvoriti u razne oblike.

 
Ako ste tokom ona tri dana hlađenja tekućeg olova svom snagom svojih misli i volje razmišljali o sreći koju želite dosegnuti u životu - a rijeć je o uopštenoj sreći -među olovom pretvorenim u razne oblike jasno ćete raspoznati nekoga ili nešto.To može biti cvijet, kakva životinja, ali i stol, neki predmet, ljudski lik.

 
Pažljivo otrgnite upravo taj oblik jer vam je on dat vašim razmišljanjem.To je odsada vaš vlastiti talisman sreće.Nosite ga stalno sa sobom i imajte uvijek pri ruci.
Kako vam neko ne bi svojim zlim činima nanio zlo i poništio magijsko djelovanje ovog talismana, posudu, ostatak olova i ono što je od rastopljenog olova iz posude iscurilo odnesite duboko u šumu i zakopajte pažljivo ispod velikog hrasta nastojeći za sobom ostaviti što manje tragova.S tog mjesta otiđite bez okretanja i na njega se više nikada nemojte vraćati jer će magija talismana nestati.

 
Za razliku od drugih hamajlija, ova se slobodno može pokazivati svima, nositi otvoreno i o njoj se potpuno glasno smije pričati.

11.05.2008.

Vještičija bračna magija

 
Da biste izbjegnuli svađe i nesuglasice u bračnoj zajednici, napravite obred s pet crvenih svijeća, poredanih u krug u Venerin sat.Unutar kruga stavite svoj bračni prsten.Svom snagom svojih misli šaljite prema prstenu jasno izražene želje protiv svađa i nesuglasica.Obred mora potrajati cijeli sat.Tek kad mine Venerin sat, gasite jednu po jednu svijeću, počevši od vama najbliže sa lijeve strane i krećući se u smjeru obrnutom od smjera kazaljke na satu.Kad ugasite sve svijeće, uzmite prsten desnom rukom i stavite te ga na prstenjak lijeve ruke, gdje ga inače uvijek i nosite.Čim se pojavi mogućnost svađe ili nesuglasice pipnite prstima desne ruke prsten.

Da biste pojačali ljubavno uživanje u bračnoj zajednici posegnite za vrlo jednostavnim ljubavnim obredom.Nabavite crveno donje rublje od satena i spavaćicu s crvenim čipkama.I spavaćicu i rublje položite unutar kruga kojeg zatvaraju tri pripaljene crvene svijeće pa u Venerin sat gledajte u njih i zamišljajte šta će vam nošenje rublja i spavaćice donijeti.Čim Venerin sat prođe svijeće ugasite a rublje i spavaćicu obucite odmah prve večeri nakon što je obred bio izvršen.

Nikad ne dozvoljavajte ukućanima da u odjeći u kojoj hodaju ulicom sjedaju na raspremljeni krevet ili da duže od nekoliko minuta hodaju s cipelama po kući.Naime, odjećom i cipelama mogu se u kuću i nehotice unijeti čini zla i negativna energija koja može poremetiti sklad i međusobno uvažavanje.

Kako biste spriječili unos negativnih čini i zle energije, postavite na ulazna vrata svojevrsnu barijeru.S unutrašnje strane praga što neprimjetnije stavite nekoliko zrnaca osušenih borovica - najviše pet - a s vanjske strane praga kapnite tri kapi ruzmarinovog ulja, kojeg je i inače dobro imati u kući.Na taj način spriječili ste barijerom i zavidne komšije da unesu svojom zavišću i zlobom nemir u kuću i sklad bračne veze.

Kad gori crvena svijeća uvijek stvara oko sebe određenu dobru energetsku zaštitu.Jednom sedmično možete je upaliti i pustiti da dogori čak i ako nije pripaljena u Venerin sat.Ako neko u vasoj kući puši onda je to zgodna isprika za paljenje svijeće jer njezinim izgaranjem nestaje i često neugodnog zadaha pušenja.Ovo je vrlo staro magijsko pravilo a uz to što je jednostavno vrlo je djelotvorno.Uostalom, uvjerite se i sami.

U običnom životu a u bračnoj zajednici posebno treba se čuvati djelovanja Mjeseca i mjesečine.Nikad nije dobro imati bračni krevet tako postavljen da na njega za vedre noći sija mjesečina, pa ma koliko to zvučalo romantino.Na taj način naprosto se privlače negativne magijske sile.Kad god je jaka mjeseina onda treba imati spuštene zavjese koje joj brane pristup u kuću.

Nerjetko u braku dolazi do kriza izazvanih nepriličnim ponašanjem jednog od bračnih drugova, najčešće muškarca.Najčešće on zanemaruje svoju porodicu zbog društva, pića i sličnoga.I tome se moze doskočiti vještičijim obredom za očuvanje bračne sreće.Potrebno je uzeti dio odjeće koji je partner dan ranije skinuo sa sebe.U Venerin sat treba pripaliti pet crvenih svijeća i postaviti ih na stol u krug a zatim u sredinu staviti taj predmet.Čvrsto motreći predmet, treba svom silinom izvršiti zaklinjanje da se partner prestane ponašati negativno i da se svojim postupcima i ponašanjem vrati u nekadašnji sklad.Uz te želje treba izgovoriti i slijedeće zaklinjanje:

 
-"Učini n.n on što te zaklinjem"

 
Cijeli sat vremena treba se skoncentrisati na želju za promjenom ponašanja a za to vrijeme spomenuto zaklinjanje izgovoriti sedam puta.Nakon završenog obreda dio odjeće vratiti nazad i svakako nastojati da ga osoba najkasnije 24 sata po izvršenom obredu ponovno obuče na sebe.

 

11.05.2008.

Iscrtavanje kruga na sebi

 


Mi, Vještice, iscrtavamo krugove i na goloj koži svog tijela.I to su zaštitni krugovi koji pomažu pri određenim zazivanjima i obredima.Krugovi se najčešće iscrtavaju komadićem ugljena oko dojki, oko pupka i iznad ženskog spolovila.To su za nas vještice i kardinalne tačke našeg tijela.Iscrtavajući crnilom ugljena krugove po bjelini naše kože mi i simbolično vežemo dvije suprotnosti svega na svijetu -crno i bijelo- kako bi se dobila jednostavnost i na taj način umnogostruila energija rada.

 
Osim s ugljenom, krugovi se mogu iscrtavati po koži i raznim biljnim sokovima ili ekstraktima.Ali da bi se oni mogli koristiti treba dobro poznavati bilje.Na primjer, beladona koju mi vještice koristimo jest otrovna biljka ali samo ako se pretjera s upotrebljenom količinom.U malim količinama beladona je biljka kojom se mi vještice služimo kako bismo iscrtale zaštitne krugove po svom tijelu ili kako bismo iscrtale magijske krugove zaštite oko mjesta našeg rada ili zazivanja vila, patuljaka, gorostasta pa ak i samog boga Pana.

 
Magijski krug zaštite može se napraviti i sa dva prirodna ženska otvora, s ustima i sa vaginom.Kad vidimo vjernike kako ljube prag crkve ili pruženi predmet od sveštenika odmah se prisjećam kako se tu zapravo radi o paganskom iscrtavanju zaštitnog kruga a da osobe to i ne znaju.

 
Ovakvim iscrtavanjem zaštitnog kruga dijelovima ženskog tijela najčešće se štite određeni predmeti bilo da se radi o pomagalima koje vještice služe pri obredima, bilo da se radi o predmetima svakodnevne upotrebe a koje iz bilo kojeg razloga treba zaštititi.Na primjer, ulazna vrata u kuću mogu se zaštiti postavljanjem određenih talismana, iscrtavanjem određenih simbola ali i ljubljenjem tih vrata usnama ili vaginom vještice.Učinak je u svakom slučaju podjednako vidljiv.
Da bi se iscrtao zaštitni krug usnama ili vaginom oba ova dijela tijela se prethodno moraju narumeniti, kako bi nakon njihovog prislonjanja ostao vidljiv otisak učinjenog.Otisci ljubljenja ostavljaju se na jasno vidljivom mjestu, gdje svima moraju upasti u oči.

11.05.2008.

Rituali i obredi

VATRENI KRUG ZASTITE

Iscrtavajuci fizicki ili misaoni krug oko mjesta svog rada Vjestica se stavlja u vezu sa svom onom silnom energijom koja je sadrzana u crtezu kruga.Uz pomoc tog simbola ona prima poruke svih onih koji su se krugom sluzili prije nje, pomocu kruga ona ulazi u mrezu energetskih podrazaja kakve u nasem svakodnevnom zivotu tijelo vise nije nauceno slusati.Samo zahvaljujuci krugu snovi postaju stvarnost i u krugu moze se materijalizirati sve ono sto zamislimo a sto postoji jer ponavljam krug je maternica u kojoj raste zametak da bi postao Neko.Zato krug i stvara vrlo bistru vizualizaciju ili otjelovljenje na razini ekstaze.To je popraceno logikom snazne volje za ostvarenjem neceg, bas kao sto vjerovanje i djeluje na nas duh.Krug je toliko utkan u nas fizicki zivot da vise bez njega ne mozemo, a da ne mozemo uopste vise ni da razmisljamo.
Krug je uostalom i jedan od prvih simbola kojeg svaka vjestica spoznaje na pocetku svog rada.Ona bez njega ne moze jer je on u datom trenutku prsten koji je stiti od prejakog a istovremeno vrlo snazno odasilje skoncentrisanu energiju u zeljenom pravcu.O fizickom iscrtavanju zastitnog vjesticijeg kruga dosta se pise u raznim udzbenicima a li o onom psihickom malo.Zasto.Zato sto je rijec o iscrtavanju takozvanog Vatrenog Kruga zastite, kao jedne od najacih tvorevina naseg ljudskog uma.

Vjestice ovako rade Vatreni Krug zastite:

Okreni se tijelom i licem tacno prema jugu i zatvori oci, kako bi pogled skrenula unutar sebe, u svoju unutrasnjst.Skoncentriraj se na plamen plavkasto crven, zamisli ga pred svojim ocima, pusti da njegovi plamicci zapocnu lizati pred tobom i dizati se sve vise i vise u zrak, sve dok ne odu toliko visoko da su na dohvat nebeskim zvijezdama.Kad ti je to uspjelo, podigni ruke iznad svoje glave i pljesni jednom, svom snagom izgovarajuci zazivanje "Os".To zazivanje mora se izvesti sa produzenim glasom s, pa ce ono zazvucati "Osss".
Spusti ruke i ispruzi desnu ruku s kaziprstom i izgovori u sebi zazivanje "Ex Pano Osssss".
Zatim se okreni put zapada i ponovi to isto, pa onda i kad si okrenuta prema sjeveru i prema istoku.Kad se ponovno licem i tijelom okrenes prema jugu, podigni ruke iznad glave i tri puta njima pljesni izgovarajuci pri svakom udarcu ono poznato "Osss".Kad spustis ruke, zamisljeni plamen Vatrenog Kruga zastite ojacat ce i plamtjeti oko tebe a ti ces biti unutar plamena i potpuno nedodirljiva.Unutar takvog kruga zastite vlada potpuna odsutnost razmisljanja o zemaljskim stvarima, otkrivaju se najdublji ponori vlastitog bica i vlastitog znanja koje je poznato a zaboravljeno.
Zelis li razbiti ovako iscrtan Vatreni krug dovoljno je podignuti ruke iznad glave, pljesnuti jednom i izgovoriti "Ex so".Krug ce odmah nestati.

Nimalo se ne cudim sto je toliko vjestica - nikad ne zaboravljam kako je medju brojnim nevinim zrtvama inkvizicijskog progona bilo i dosta pravih vjestica -otislo u smrt a da nije pisnulo ni jednu rijec.Bile su pri svjesti kada su ih okivali uz drvene stupove i kad bi ih zive zapalili a one nisu progovorile ni rijeci, ni ispustile jauka.Zbog toga su ih proglasavali vjesticama i poslije smrti.A, jadnici, nisu ni znali da su te iste vjestice u trenutku privodjenja lomaci oko sebe iscrtavale psihicki krug zastite, kojim su potpuno bile odvojene od materijalnog fizickog svijeta i zapravo se povlacile u unutrasnjost maternice koja ih je stitila.Tijelo je propalo ali s njim ne i njihove misli i spoznaje.Magijski krug odijelio je svijet duha od svijeta fizicke boli i zato su one bile potpuno neosjetljive na ono sto im se dogadjalo.

11.05.2008.

Vještičije tajne

 

VJESTICIJA BOCA

U bilo koju srijedu koja pada u vrijeme punog mjeseca uzmi bilo kakvu bocu, bilo kakvog oblika.Vazno je samo da njezino staklo bude neprozirno.Obred se zapocinje raditi izmedju ponoci i javljanja prvih pijetlova.Boca se opere, osusi, a zatim dobro nakadi tamjanom izmjesanim sa miomirisnim travama.Radi se iskljucivo pri svjetlosti jedne pripaljene crvene svijece.Boca se iznutra ispuni ruzmarinovom stabljikom kojoj se dodaju razni siljati predmeti poput eksera, igala i slicnog.Dok se boca puni valja neprestance recitirati:-Arre, Arre, Arre..." Kad je boca do vrha ispunjena pazljivo se u nju ulijeva crno vino, sve do samog vrha.Zatim se boca zacepi a cep se zalije voskom one crvene svijece.U jos topli vosak ureze se vrhom noza krst u bliku slova T.Boca se potom sprema na skrovito mjesto u kuci daleko od bilo cijeg pogleda i vise se nikad ne otvara.Ona sluzi kao neprekidna zastita ciju zastitnu barijeru nije moguce probiti nikakavim pa ni vjesticijim carolijama.

11.05.2008.

Vještičije tajne

ORFEJEV ELIKSIR

Postoje dvije recepture za spravljanje Orfejevoj eliksira.Prva je jednostavnija, druga kompliciranija.Obje, međutim, imaju svoju jednaku vrijednost pri čemu ih se razlikuje samo po načinu upotrebe odnosno pri primjeni.
Za spravljanje jednostavnijeg Orfejevog eliksira potrebno je imati po dvije trećine cvijeta crvenog, divljeg maka i cvijeta jaglaca te jednu trećinu stolisnika.Za pripremanje kompliciranije recepture potrebno je imati po jednu devetinu cvijeta divljeg maka, cvijeta jaglaca, cvijeta akacije, cvijeta bazge, cvijeta jasmina, lišće stolisnika, lovorovog lišća te jednu cijelu biljku verbene i odoljena.
Svi ovi sastojci stave se u posudu koja ni u kojem slučaju ne smije biti metalna i preliju se ključalom vodom.Ostavi ih se poklopljenima tačno devet minuta a nakon toga se napitak procijedi i spremi u dobro začepljenu bocu pa koristi prema potrebi i prilici.

11.05.2008.

VJEŠTIČIJA OPREMAVjerovanje da vještice lete na metlama najvjerovatnije se može pronaći u paganskim obredima plodnosti u kojima bi učesnici obreda zajahali metle, vile i motke, pa bi ih jahali i plesali s njima kroz polja kako bi ih učinili plodnim.

Za vještice se vjerovalo da nakon sabata lete na metlama, noseći svoje kotlove s čarobnim napitcima koje izlijevaju u mora, dižući oluje i nevrijeme što potapaju brodove.Također se vjerovalo da Sotona daje vješticama mast za letenje koja sadrži halucinogene droge i kod njih stvara samo dojam da lete.
Danas se metle u klanovima koriste u simboličke svrhe pri čemu je Viša Sveštenica koristi da pomete zlo iz magičnog kruga.


Oprema koju vještica koristi od velikog je značaja za osobu koja je posjeduje i ne može se dijeliti i posuđivati.Mora biti ručno rađena i svrha njenog korištenja se ne može mijenjati.Vjeruje se da oprema prima vibracije korisnika i postaje magična samo za njega odnosno nju.Kod izrade predmeta za korištenje u magične svrhe koristi se morska sol i sveta voda koja se dobiva sa svetih, starih izvora i vrela.Mješajući ta dva elementa dobiva se blagoslov u ime Boga i Bogije i pomoću te mješavine predmeti se čiste da bi postali posvećeni.

 
Za vrijeme čistih, zvjezdanih noći kad se ti obredi održavaju predmeti se postavljaju na prozorsku dasku da bi bili okupani mjesečinom jer Mjesec je izvor vještičije moći.Mjesec je u vezi s dva osnovna vjerovanja vjernika - srebrom i tajanstvenim brojem sedam.Srebro je sastavljeno od sedam elemenata, sedam je boja duge i sedam dana u nedjelji.Zbog svega toga srebro je jedan od osnovnih materijala od kojih se prave magična pomagala.
Magični krug koji se sastavlja u ritualima simbol je jedinstva, mjene godišnjih doba i ciklusa rođenja i smrti.Kad se stvara krug, poklonici ulaze kroz duhovna vrata koja se za njima zatvaraju.Na taj način krug postaje sveto područje gdje četiri elementa koja se poštuju dobivaju čarobna svojstva.

 
Athame, sveti bodež crne drške s urezanim magičnim oznakama simbol je unutrašnjeg "ja" vještice i služi za iscrtavanje magičnog kruga a umjesto njega mogu se koristiti i mačevi ili palice napravljene od drveta ili kristala, u svakom slučaju uvijek prirodnih materijala.Palice se prave od živog drveta i time dobivaju veliku duhovnu moć.Palica napravljena od vrbe je palica vode,Mjeseca i čaranja.Ako čarolija zahtjeva uklanjanje negativnih uticaja koristi se glogova palica.Za palicu se uvijek odabire ravna i tanka grana, izbuši se šupljina u sredini, fino se izbruši, napuni pamukom i zatim oživi s tri kapi vještičije krvi.

 
Na oltaru svi predmeti moraju biti u ravnoteži u kojoj su suprostavljena crna i bijela boja kao simboli dobra i zla u prirodi.Kad se vjernici kreću prema oltaru oni su u položaju između te dvije boje.Cvijeće na oltaru je naprstak i velebilje a simboliziraju dva ekstrema..U sredini oltara je Boginja.

 
Stang, štap sa četiri zubca predstavlja njenog sudruga Rogatog Boga.Četiri elementa predstavljeni su - pentagramom koji predstavlja zemlju, zapaljenim tamjanom koji predstavlja zrak, svijećom koja predstavlja vatru i posudom sa vodom.Na oltaru mogu biti još mač, lobanja, bodež bijele drške i oltarnik.Svijeće koje se pale mogu biti crne, bijele , crvene , plave ili zelene zavisno o kojoj je čaroliji riječ.Crna predstavlja negativnost, bijela ljubav i mir, crvena ljubavne odnose, plava zaštitu i zelena obilje.Oltar je centar za ritual ali ne postoje neka posebna pravila o njegovom uređenju, osim pravila da svi predmeti koji će se koristiti u obredu budu predočeni na njemu.Ako se ritual odvija u zatvorenom prostoru oltar je stol ili drvena kutija na podlozi od cigle.Ako se odvija na otvorenom prostoru koriste se stijenje ili drveni panjevi.Ne smiju se koristiti materijali poput željeza i čelika jer se njihova energija mješa s energijom ritualnih alata.

 
Kao jedna od vještičijih vještina koristi se i hipnoza a pomagalo koje kod nje služi naziva se "vještičija kugla".To pomagalo proizvodi se od 1788., a riječ je o staklenoj kugli plave ili zelene boje promjera osamnaest centimentara koja se vrti pred osobom dok je ne dovede u hipnotičko stanje.Ponekad se postavljanjem na prozor ili tamni ugao kuće koristi da bi odbijala zlo ili lošu sreću.Stoga se kugla uvije mora drzati čistom jer privlači na sebe svu zlu sreću koja bi u protivnom pala na kuću.


Za protjerivanje zlih duhova tradicionalno se koriste tri predmeta - zvono, Knjiga Sjena i svijeća.
Osim spomenutog još se koriste i pehari za vino ili vodu, vještice oko pojasa nose magično uže za vezivanje i vrećicu sa čarolijama oko vrata.Prstenje i narukvice također imaju magična svojstva.
Kotao je posuda za kuhanje koja stoji na tri noge i za njega su vezane mnoge legende o čarobnim napitcima i smjesama za bacanje čini.Vještice ga obino koriste i kao sredstvo pomoću kojega proriču budućnost, ispunivši ga nekom tekućinom tamne boje za koju kažu da se u njoj odražavaju vizije iz budućnosti.

11.05.2008.

Zla vještica

 

U knjizi Halloween u odjeljku za prizivanje vila spominje se najgora od svih vilena vjestica-Fredegonda uz napomenu da se nikad i ni pod kojim uslovima ne smije prizivati, zena ciji je i pogled bio cisto, iskonsko Zlo.Bila je to vjestica koja je prekrsila sva pravila vjesticijeg znanja, ne iz neznanja, vec svjesno.Bila je ona Hilperikova zena a magijom se sluzila kako bi sve oko sebe unistila i u tom istinski uzivala.O tome svjedoci i njezin pastorak Klodovik koji se zaljubio u prelijepu Klosvintu s kojom je namjeravao sklopiti brak, mada je ona bila obicna gradjanka a on kraljevic i buduci nasljednik prijestolja.Dvoje mladih bijehu sretni a Fredegonda ljubomorna na srecu i sklad.Kad su drugi bili sretni Fredegonda bi plakala od bijesa a kad su drugi patili ona se sretna grohotom smijala.Stoga je je smislila pakleni plan;optuzila je Klosvintu i njezinu majku kao vjestice i zahtjevala za njih smrtnu kaznu pod izgovorom da su radile o glavi mladica Klodovika.Optuznica je bila preteska da bi se preko nje samo tako preslo.Zato je sazvan sud a nesretna Klosvinta morala je dokazivati svoju nevinost takozvanom vjesticijom probom.U posudu prepunu kljucale vode bacen je prsten i ona ga je morala rukom izvaditi; ako je nevina koza joj nece biti opecena, ako je kriva sva ce se ispeci.Izvadila je i svima pokazala ruku-koza joj uopste nije bila opecena.Svi su povjerovali u njenu pricu ali ne i Fredegonda.Dala ju je zatvoriti u podzemne tamnice i muciti na najstrasnije nacine.Nije je uspjela slomiti sto ju je dovodilo do bijesnila.No Klosvinta je podlegnula posljedicama torture i izdahnula.Fredegonda se okrenula spram zatocene njene majke.Licno ju je mucila sve dok ova u mukama nije priznala sve sto je Fredegonda trazila.Na osnovu tog priznanja Fredegonda je osobno ubila jadnicu a zatim i kraljevica Klodovika koji je po njezinom pricanju bio pod uticajem crne magije.Otac Hilperik mirno je posmatrao kad su ispred njegovog prijestolja pronijeli Klodovikovo tijelo u cija je prsa bio uboden Fredegondin noz.Bio je u potpunosti u njenoj vlasti.Kasnije se Fredegonda kao kraljica bavila proricanjem, jos kasnije zavrsila u nekom samostanu pokusavajuci iskajati svoje grijehe a konacno zavrsila na ulici kao poluluda prosjakinja za kojom je narod bacao kamenje.Crne sile su joj razdirale dusu, pa joj konacno dosle i glave.

11.05.2008.

Neke od poznatijih vještica


Vjesticije moci ponekad znaju biti vrlo jake i doista nije dobro zamjeriti se vjestici jer covjek ne moze znati kakva ce ga osveta stici.Primjer za to mozemo pronaci u prici koja se desila u dvadesetim godinama dvadesetog vijeka.Prica je to o vjestici Hannah kja je zivjela u malom selu Henley blizu Mamburyja u Wiltshiru.Zivjela je u donjem dijelu sela, u blizini izvora u sjeni kvrgavog i izoblicenog drveta vrbe.Hannah je imala obicaj stajati na svojim ulaznim vratima i traziti od prolaznika poklone u obliku hrane ili pomoci u kuci.Ljudi su je u velikoj vecini slucajeva bojali i zaobilazili je.
Jednog dana pored njene kuce prolazio je seljak s dva konja.Kao i obicno Hannah ga zaustavi, trazeci od njega da joj sakupi drva za vatru.Medjutim, on joj grubo odgovori da nema vremena, da ima previse svoga posla.I tako ode.Kad je dosao kuci on priveze konje za ogradu i udje u kucu.Nekih petnestak minuta kasnije, kada se ponovo vratio, oba konja su lezala mrtva na zemlji.
Slicno se dogodilo i Jane Harding koju je Hannah upitala je li joj sta danas donijela i koja joj je odvratila da je previse zaposlena da i o njenim prohtjevima vodi racuna.Jane Harding je sljedeceg jutra pronasla sve svoje purice, koje je brizno uzgajala, tajanstveno pomorene.

Neke od vjestica sluze se cudnim "pomagacima".Primjer toga je "prijatelj" vjestice Sjevernog Boveya, Devon.Radilo se o prastaroj lobanji postavljenoj na stalak u obliku zvijezde.Bakica Mann, kako su je ljudi zvali, prije nego bi mogla dati pravi odgovor konzultirala se sa lobanjom, koju je drzala na skrivenom mjestu.
Primjer vjestice Joan Wytte, rodjene 1775. u Exeteru, Devon, govori o tome da njihove moci ponekad mogu djelovati i na njihove fizicke karakteristike.Naime, Joan je bila sitna osoba ali sklona napadima zlovolje i nasilja.U takvim svojim napadima pokazivala bi nevjerovatnu snagu za tako sitnu zenu.Prica kaze da je mogla podici i pretuci osobe tri, cetiri puta jace i teze od sebe.Lokalno stanovnistvo je strahovalo od nje vjerujuci da je njena snaga bez sumnje djavoljeg porijekla.
Poznata je prica o usudu koji je zadesio glumce Shakespeareove predstave "Machbeth" koji su je igrali u Plymounthu.Naime, u sceni s vjesticama koristili su autenticni kotao koji je nekada bio vlasnistvo vjestice Majke Whitchale.Nakon predstave zla sreca nikako nije napustala glumce, pa je vlasnik kotla uzasnut dogadjajima odlucio rjesiti se te nesretne stvari.Sve do 1982. mjesto na kome je kotao pohranjen nije bilo poznato.Kad su navedene godine ljudi sa metalnim detektorima ispitivali dolinu Chelston, gdje je bilo davno zatvoreno smetliste, tajna je napokon otkrivena.Kotao je iskopan i danas se nalazi u Vjesticijem muzeju u Boscasteleu, Cornwall.

Jedna od svakako najzanimljivijih vjestica starih vremena jest svakako Majka Shipton.Prema nekim izvorima rijec je o Janet Ursuli Southiel, rodjenoj 1488. u malom gradicu u Yorkshireu.Prica o njenom rodjenju nosi fantasticne elemente koji se u potpunosti podudaraju s vjerovanjima o vjesticama onog vremena.Ursulina majka, Agatha, navodno je ostala u drugom stanju s natprirodnim bicem koje je kao nagradu za njen odnos s njime dalo joj natprirodne moci.Dijete je rodjeno olujne noci a odmah po rodjenju pocelo se smijati, na sto je oluja, koja je divljala vani, odjednom prestala.Nesumnjivo, Ursula je bila vrlo ruzno i deformirano dijete, medjutim, prema S.Bakeru, koji je u osamnaestom vijeku napisao biografiju Majke Shipton odlikovala se i izuzetnom inteligencijom.Njena majka, bez obzira na price o odnosu sa djavolom, povukla se u samostan gdje je i umrla ostavljajuci kcer na brigu dadilji.
Prve Ursuline natprirodne sposobnosti manifestirale su se dok je jos bila djevojcica.Naime, mada je bila vrlo inteligentna imala je velikih problema u skoli jer su je ostala djeca zadirkivala zbog njenog izgleda.Takvi zadirkivaci osjetili su Ursuline moci u obliku uboda i ugriza kojima nisu mogli utvrditi porijeklo te bi ih tu i tamo gurnula ili srusila neka nevidljiva osoba ili sila.Zbog svega toga Ursula je ubrzo morala napustiti skolu.U svojoj dvadeset i cetvrtoj godini udavsi se za Tobiasa Shiptona preselila se u seoce Shipton u blizini Yorka gdje je postala poznata kao vidovnjakinja.Njeno prvo vaznije prorocanstvo odnosilo se na invaziju kralja Henrika VIII. na sjeveru Francuske, godine 1513.Medjutim, ovo prorocanstvo nije imalo nekog posebnog odjeka u javnosti za razliku od jednog drugog prorocanstva koje je govorilo o kardinalu Thomasu Wolseyu.Kad su do kardinala stigle price o vidovnjakinji koja o njemu prica odlucio je sprovesti istragu te je poslao tri covjeka da ispitaju o cemu se tu radi.Medjutim, bez obzira na istragu u tajnosti Majka Shipton je odmah znala o kome se radi, cim su tri plemica, zajedno sa jednim lokalnim covjekom zakucali na njena vrata.
Ispitujuci je o njenom prorocanstvu, koje se odnosilo na tvrdnju da kardinal nikad nece uci u York, kuda je putovao sa pratnjom od osamsto ljudi na njeno uporno ponavljanje da je to tvrdnja iza koje stoji plemenitasi su joj zaprijetili da ce je kardinal dati spaliti.Na to Majka Shipton izvede cudo.Uze rupcic i baci ga u vatru uz rijeci da ce ako rupcic izgori i ona izgorijeti.Kad ga je petnaest minuta kasnije izvadila iz vatre rupcic je bio netaknut i cijeli.
To je toliko impresioniralo plemenitase da su zatrazili da i njima prorekne buducnost.Tako je i ucinila.Vojvodi od Suffolka prorekla je da ce nisko pasti aludirajuci na njegovo pogubljenje 1554.Medjutim, kod prorocanstva za lorda Percyja postoji jedna nedosljednost.Njemu je naime prorekla da ce mu biti odrubljena glava te da ce mu glavu ukrasti i odnijeti u Francusku.To se zaista i desilo 1572. godine ali necaku lorda Percyja, Thomasu Perscyju, koji je u to vrijeme imao samo dvije godine.Sto se tice prorocanstava koje je Majka Shipton izrekla o sudbina kardinala Wolseya ono se ostvarilo.U samoj blizini Yorka kardinala je uhapsio lord Northampton te se Wolsey morao vratiti u London gdje bi ga zatvorili u Tower i najvjerovatnije pogubili.No, umro je na putu do tamo.
Majka Shipton prorekla je izmedju ostalog i veliki pozar u Londonu 1666. godine i poraz spanjolske vojske, prodor Turaka dublje u Europu, Drugi svjetski rat te vladavinu odredjenih kraljeva i kraljica.

11.05.2008.

Vještice i crna mačka

 

Crna mačka je svakoj pravoj vještici itekako potrebna te ona ne spada u one klasično-bajkovite priče o vještičijoj crnoj mački već o pravom, živom "rekvizitu".Vještice se posebno služe mačjim kandžama.Da bi se do njih došlo, mačka mora biti mrtva, jer u protivnom dobrovoljno neće dozvoliti rezanje.Komadici mačji kandži se režu na što sitnije komadiće a zatim u avanu tucaju u prah.

Tokom Srednjeg vijeka ovaj je prah bio neizbježnim sastojkom svih poznatih otrova a koristile su ga i Borgije za uklanjanje suparnika i suparnica.Danas se otrovi sve manje spremaju pa se prah od mačjih kandži upotrebljava kao pomagalo kađenja.Tom prahu se ama baš ništa ne dodaje, on za kađenje služi takav kakav se spravi.

Želiš li izvesti neki od crnomagijskih obreda napravi dobar žar od lješnjakovog drva.Pri svakom početku crnomagijskih obreda baci po tri prstohvata od mačjih kandži na žar i pusti nek izgori uz pucketanje i specifičan neugodan miris.To isto učini i na kraju svakog crnomagijskog obreda.Na taj način obred ima svoj početak i svoj kraj i ništa prije početka i ništa poslije kraja ne ostaje nedorečeno.To je isto kao da si napravila magijski krug zaštite jer iz počinjenog ne ostaje ništa negativno vezano uz tebe ili prostor rada.

Posebno je dragocijen zub crne mačke.Dođeš li mu u posjed stekla si veliko blago.Treba u njemu probušiti svrdlom rupu i objesiti ga o kožnu vrpcu, pa nositi u njedrima da ga niko ne vidi.Sve četveronožne životinje pomagat će ti u izvršavanju tvojih nauma.Ali, isto tako, bit ćeš zaštićena i od svih onih koji ti žele nanijeti neko zlo.Ne možeš li ga probušiti, stavi ga kao veliku dragocijenost u svoju vještičiju torbu i nosi stalno uza se.

11.05.2008.

Načini zaštite

 

Da bismo zastitili sebe, svoj dom, posao, voljene ili neke predmete koje posjedujemo koristimo se raznim metodama.Za svaki od razlicitih nacina zastite postoji drugaciji ritual koji vjestica prilagodjuje sebi, jednako kao sto vecina iskusnih vjestica carolije koje izgovara kao magicne molitve nasljedjuje ili sama sastavlja.Vazno je, posebno kad je rijec o vjestici koja djeluje sama, da nauceno prilagodi svojim mogucnostima i sposobnostima.Moguce je nauciti bilo koju vrstu rituala ali on nece djelovati ako ne vjerujemo u njega ili ga ne izvodimo dobro.Kod rituala zastite stvaramo neku vrstu zastitnog polja oko sebe koje nas stiti od zlog uticaja izvana.Dvije osnovne metode su PROTJERIVANJE i VEZIVANJE.Protjerivanjem uklanjate iz svog zivota osobu koja u njemu ima poguban uticaj, cime ona postaje "neciji tudji problem".Vezivanjem sprijecavamo neku osobu da povrijedi sebe ili druge.Kad nekog vezete morate izgubiti svaki kontakt s tom osobom.No bez obzira na metodu vazno je voditi racuna o jednoj stvari tojest pravilu- sta god da napravili, dobro ili lose, trostruko ce vam se vratiti.
Ova magija je pod zastitom planete Neptun.Metal koji je u njoj najpozeljnije koristiti jest srebro a boja bijela, svjetloplava i srebrena.Zivotinje koje su pod njenom zastitom su lav, tigar i skarabej.Kamenje koje je najbolje koristiti su karnelijan, kvarc, magnetski oksid zeljeza, turmalin, rubin.Za vezivanje najbolje je koristiti crne svijece, za zastitu bijele ili svjetloplave a zute za ocuvanje sigurnosti prostora.Takodjer se mogu koristiti tamjani razlicitih mirisa-cedra, cimeta, gingsenga, paculija, bora, ruze i sandalovine.Najidealnije vrijeme za protjerivanje zla je za jutarnjeg mjeseca a za uspostavljanje zastite vrijeme izmedju vecernjeg i punog mjeseca.Amajlije koje se koriste za zastitu su Horovo oko, Izidin cvor i pentagram.

Zastita kuce i obitavalista jedan je od najvazniji zadataka svake vjestice.U danasnjem svijetu tesko se osjecati sigurnim bilo gdje no ipak postoji nekoliko trikova koje vjestice prakticiraju i za koje tvrde da su djelotvorni.Jedan od nacina zastite je stavljanje Anubisove slike iznad vrata.Drugi nacin je uspostavljanje posebnog psiho-magneticnog odnosa sa nekom zivotinjom koja ce na taj nacin postati odana vlasniku kuce te i sama cuvar kuce.Kucanstvo se stiti prizivanjem-Astarte, Basteta, Hestije, Nephthysa, Gospe od kuce, Veste, Anubisa, Asuha-No-Kamia, zastitnika kuce i dvorista, Kunado-No-Kamia, zastitnika prilaza kuci, Larna i Zeusa Herkeiosa.
Egipcani su imali obicaj umociti svoju desnu ruku u boju i ostaviti otisak s vanjske strane zida da bi se zastitili od uroka.Na Istoku se imena bozanstava koja stite vrata, ulaze i slicno pisu na dovratcima-ime Janusa se ispisuje sa obje strane vrata, Usnisa i Sambharaja na liftovima, Wei Chieng s unutrasnje strane vrata, Patadharini na dovratku.Imena su djelotvorna cak i ako su kasnije prebojana.
Kad zelimo zastititi odredjene predmete ili osobe u ritualu prizivamo boginje i bozanstva koja su zastitnici tih predmeta ili osoba.Velik je broj onih koji stite malu djecu.Decima stiti u razdoblju trudnoce dok Deverra, Junona, Pilumnus, Laima i Intercidona stite novorodjencad.Potnia se brine o tome da novorodjencad mirno spava.Vagitanus je zastitnik prvog placa novorodjenceta a Zeus zastitnik sirocadi.
Zene u trudnoci stiti Hathor, Hesat i Taweret, Bes i Laima stite zenu za vrijeme trudova.Hera jednako kao i Mama Quilla je zastitnica udanih zena a Junona stiti zene tokom njihovog cijelog zivota i od nasilja u domu.Holda stiti djevojke, Sheng-Mu majke a Inanna i Lupa prostitutke.Mladice stite Oceanidi.Za zastitu muskih spolni organa priziva se Dijana koja je zastitnica zenskih reproduktivnih organa i Prajapati.

Kad se zelimo zastiti od moguceg ugriza zmija prizivamo Jangulli, Manasa, Nehebu-Kau ili Ningirama a u obredima za zastitu od zmija od biljaka se koristi razlicak.
Nocne more sprijecavaju anis, bambus, betonika, sjeme bozura i ruzmarin a posebice caj od kamilice koji se pije prije spavanja.Protiv lose srece koristi se lisce koke.Da biste odagnuli lose vrijeme i sprijecili podbacaj usjeva koristite amajliju od sacuvanog ugarka iz vatre za vrijeme svetkovine Lithe, koji ujedino stiti i od povreda.Od uroka se branimo bijelim lukom i amajlijom od tirkiznoplavih kamencica te amajlijama Hamsina ruka, Fatimina ruka i bodljama dikobraza koje se napune zivom, zatvore na oba kraja i vezu uz tijelo.Protiv zlih namjera drugih osoba koristi se ulje od cedra dok je lijek za zle psihicke sile biljka jarebika.
Od zlih duhova se stitimo prizivajuci Bes.Od bilja ritualno se koristi trubaljika, melem, kopar, crni kukurijek, lovor, imela, divlja maslina, korijen bozura, ruzmarin i zimzelen.Da otjeramo strah prizivamo Taru.Od biljaka se u ovom slucaju koristi korijen narcisa koji se po noci nosi na tijelu, te kopriva i stolisnik.Za zastitu od munje prizivamo Brighid.Od biljaka se koriste grancice bozikovine i imela, cuvarkuca, lovor, jarebika.Od magije nas stiti rutvica a kad je u pitanju neka od prirodni bolesti prizivamo Avalokiteshvara, Milostivog Gospodara.U slucaju psihovampirskog napada od biljaka je najbolje upotrebiti bijeli luk koji se drzi uz krevet.Psihovampirizam se cesto odvija za vrijeme necijeg sna pri cemu neka osoba crpi zivotnu energiju iz spavaca.Zrtve mogu biti dobrovoljci ili posve nesvjesne procesa.Od carobnjastva stiti ljiljan.Posjete incubusa mozemo sprijeciti sjemenom bozura.Za zastitu od rata priziva se;Kuan-Ti, koji zaustavlja sukobe i stiti od rata, Kuan-yin, koji pomaze onima koji su ranjeni macem i Menes, zastitnik vojnih pohoda.

11.05.2008.

CernnunosU Posvećenom Krugu, u Gaju svih Svjetova, on sjedi prekrštenih nogu pod drevnim hrastom. U zanosu, on povezuje tri svijeta Zemlju, More i Nebo i svjetova iza svjetova; Bog i Veliko Drvo su jedno; ogromne raširene grane dosežu udaljena nebesa zvjezdanog prostora. Njegovo deblo, kičma Srednjeg svijeta je srce drevnih šuma kroz koje kola sav život, svi svjetovi; beskrajno korijenje prodire duboko u tajne zemlje i podzemlja. Nad njim Sunce, Mjesec i Zvijezde idu svojim stazama, a uokolo lišće jedva primjetno leluja utkanom melodijom pjevajućeg zraka. Posvuda se bujajuća Zelena stapa sa zlatnom svijetlećom izmaglicom. Pod njegovim stopalima, mekana mahovina raste iz vlažnih dubina, crne plodonosne zemlje, a iz Velikog Kazana izvire pet rijeka.
Kroz tišinu šume oni dolaze tajnim stazama šuštećeg lišća, na krilima šapata, tihim korakom, prvi preci, najstarije životinje, da se okupe oko Njega koji je: Crni kos, Čuvar Kapije, Sedmorogi Jelen, Gospodar Vremena, Drevna Sova, Mudrac Noći, Orao, Vladar zraka, Oko Sunca; Salmon, Najstariji od Najstarijih, Najmudriji od Najmudrijih, Plesač jedinstva pet proljeća. On im želi dobrodošlicu i blagosilja ih, a oni mu odaju počast, Cernunosu, kože smeđe poput oraha i sjajne razigrane kose – Bogu čije su oči užarena zvjezdana vatra, meso kladenac drevnih voda, a ćelije žive Misterijom, prvobitnom pramaterijom. Nag, sa falusom u erekciji, na glavi nosi krunu sa rogovima, iskovanu u zelenoj vatri, i obraslu bršljanom. U desnoj ruci drži zlatni skiptar, svjedočanstvo svoje plemenitosti i svetog obećanja, a u lijevoj rogatu zmiju, simbol seksualne moći koja je sveta Boginji. Cernunos Drevne šume, Svetog Hrama, Svetog gaja… Cernunos i njegova djeca sanjaju Svjetove.

Mnoga lica i prirode Cernnunosa

Cernnunos, kao Rogati Bog, gospodar životinja predstavljan je kao čovjek ili polučovjek sa krunom od rogova. Premda ima ljudsko lice njegova energija, kao i priroda nisu posve ljudski. On je zaštitnik životinja i onaj koji je utemeljio prirodne zakone lova i žetve. Iako je najčešće identifikovan kroz svoju povezanost sa životinjama i našom sopstvenom, duboko potisnutom, tajnovitom, instiktivnom animalnom prirodom, Cernnunos je također, u svom aspektu Zelenog Čovjeka, Čuvara Zelene šume i bog drveća, šume i vegetacije. Njegovi razgranati rogovi simboliziraju, kako raširene krošnje drveća, tako i njegovu životinjsku prirodu. Kao Gospodar žrtvenog lova, on je život koji je dat da bi drugi život opstao. Staro mora proći da bi načinilo mjesta novome, njegova je mudrost. U svom podzemnom aspektu Cernnunos je Mračni, bog koji prebiva u Kući ispod brda. On tješi i pjeva dušama mrtvih odvodeći ih njihovom pokoju u Zemljama Ljeta ili Onostranom svijetu. Cernnunos, kao gospodar Divljeg lova, koji goni duše zlih, nije povezan sa biblijskim, pa čak ni modernim moralitetom, već sa zaštitom i očuvanjem Zemlje, sveukupne Prirode i duhova koji u njoj prebivaju. Pan, pohotni grčki bog satir je još jedan aspekt Rogatog Boga. “Pan je ponosno proslavljenje oslobođujuće moći muške erotske energije u svojoj najčistijoj i naljepšoj formi.” (5). On je prikazan kao razigran i šaljivdžija, ali ima i tamniju, opasniju prirodu. Panika i teror često povezivani sa Panom nisu povezani sa ljudskim nasiljem, već sa životom i smrću prirode. U ovoj formi nazvan je “Sveproždrljiteljem”. Ipak, Pan, kao zaštitnik divljine i kao bog kojem leži ludilo i nasilje može unijeti paniku i strah u one koji ugrožavaju njegovo kraljevstvo. Cernunos se ponovo pojavljuje u elizabetanskoj Engleskoj. Sheakespeare ga spominje kao Lovca Hernea, demona i čuvara Windzorske, kraljevske šume. U ovom aspektu, se o njemu govori i kao Čuvaru Kraljevstva u doba nacionalne uzbune i kriza. U današnje vrijeme često se naziva Bogom vještica i utjelovljuje neiskvarenu mušku energiju. Muška energija je ona koja je u potpunosti razvijena i u balansu sa prirodom.

Cernnunos i Točak godišnjih doba

Cernunos je tokom proljeća i ljeta, svijetlog dijela godine, bio slavljen kao Zeleni čovjeka, a kao Mračni ili Bog Tame u jesen i zimu, tamno doba godine. U proljeće, on se pojavljuje kao mlado Sunce, dijete Boginje, manifestacija generativnih sila prirode koja se obnavlja u svoj svojoj raznolikosti. U ljeto on pulsira životnošću; postaje Zeleni Čovjek, pratilac Zelene Gospe od ljeta. Možda baš u jesen, vrijeme umiranja, Rogatog boga razaznajemo najjasnije. On je žrtvovani, koji, ranjen na smrt odlazi na svoje putovanje u Podzemlje, vraćajući se zemlji, čiju će utrobu sjemenom svjetlosti, koje joj, kao Smrt, predaje raspadanjem, ponovo oploditi novim Suncem.

STAZA KA CERNUNOSU

Putevi ka Cernunosu su putevi razumjevanja svekolike Prirode kojoj pripada i čovjek: istraživanje divljine i udubljivanje u procese rasta, cvjetanja, uvenuća, smrti i ponovnog rođenja i onostrana putovanja u šume Srednjeg Svijeta, čiji je on čuvar. Ovo dvoje može se iskusiti i realno i simbolički slijedeći put koji nestaje udaljini, iza horizonta i vodi daleko od “civiliziranog” svijeta u srce Divlje Šume. Često shvatano kao put od središta ka periferiji, ovo putovanje zapravo je povratak u središte. Kada tragač dosegne božiju šumu, put nestaje i njegovi/njeni putokazi moraju se sada tražiti na drugi način. Nakon ulaska u Šumu tragač unutar nje ne može biti praćen, niti on može slijediti drugoga. Koji god od puteva da bude otkriven, tragovi onoga koji njime korača, bivaju nakon toga zameteni i šuma ponovo postaje kakva je i bila – divlja, jer je put za svakog pojedinca drugačiji. U Cernunosovoj šumi vlada nadzemaljska tišina, koja pobuđuje osjećaj bezvremenosti. Ovdje svjesnost nije najznačajnija. Instinkt je ta urođena mudrost tijela koja vodi Njemu.

Cernunosov put je put šamana ili bilo koje osobe koja istisnki teži Zajednici sa Zemljom. Ipak, ne može se govoriti o Cernunosu, a da se ne spomene Anu ili Don, Svemajka koja ga je rodila. Cernunosov put je je put Jednosti. Kao i Boginja i Cernunos je Biće moći koje je postojalo prije vremena i prije bogova, onih koji donose svjetlo. Zajedno, oni su Prva Majka i Prvi Otac, Svemajka i Sveotac koji su bogove doveli u postojanje. Bezgranična i vječna, njegova energija prožima njenu materiju kroz svaki aspekt života, pa sve do subatomskog nivoa. Kao Veliki Plesač prisutan je u milijardama i milijardama malenih pokreta koji čine, naizgled haotični, Ples života, Ples stvaranja i razaranja. On je istinski Život koji nikada ne nestaje, jer i kao ništavilo on je samo-stvarajući. Trojan je kao i Boginja. On je Cernunos: Otac, Sin i Duh Divljine.

11.05.2008.

Mjesec

 

MAGICNO DJELOVANJE MJESECA

Mjesec predstavlja osnovu vjesticije moci.Mijene Boginje predstavljene su mijenama Mjeseca, jednako kao i promjenama godisnjeg doba, ritma prirode.Zato mjeseceve mijene imaju veliko magijsko djelovanje na svijet a time i na zivotni ritam vjestice.Sa svakom promjenom Mjeseca stvaraju se uslovi za razlicite aspekte u zivotu, za razlicite vrste carolija, za odredjene promjene.
Magija mladog mjeseca djeluje u vremenu od dana kada se pojavio mladi mjesec pa tri i pol dana nakon njega.Ovo je vrijeme za nove pocetke i avanture, vrijeme ljubavi i romanse, zdravlja, i vrijeme kod je dobro poceti traziti novi posao.
Vecernji mjesec, mjesecev srp pocinje sedmog dana nakom mladjaka i traje do cetrnaestog.U ovom razdoblju pozabavite se konstruktivnom magijom, poput magije ljubavi, zdravlja i srece, bogastva i uspjeha, hrabrosti i prijateljstva.
Puni mjesec, ustap, traje od cetrnaestog do sedamnaestog i pol dana nakon mladog mjeseca.U razdoblju punog mjeseca zapocnite rituale zastite, bavite se proricanjem i caranjem.Svaki posao koji zahtjeva dodatnu energiju i snagu dobro je poceti u ovom razdoblju jer ce biti zavrsen.Ovo je povoljno vrijeme za ljubav, za stvaranje novca, za ucenje i vrijeme kad snovi vrlo intezivno pohode sanjace.
Jutarnji mjesec traje u razdoblju tri i pol do deset i pol dana nakon punog mjeseca.Vrijeme djelovanja jutarnjeg mjeseca dobro je za uklanjanje djelovanja magije, za odvikavanje od ovisnosti, uklanjanje bolesti i negativni uticaja.
U vremenu deset i pol do cetrnaest dana nakon punog mjeseca vladavina je tamnog mjeseca.To je vrijeme za pravdu, vrijeme u kome trebamo shvatiti i objaniti svoje osjecaje bijesa i strasti, svoje najtamnije osjecaje.

MAGICNO DJELOVANJE DANA U SEDMICI

Dani u sedmici takodjer imaju svoja magicna svojstva, koja odredjuju pojedini dan pogodnim za neku caroliju tojest za akcije i odluke.
Nedjelja je dan kojim vlada Sunce, dan svjetlosti i iluminacije.Magija, zdravlje, blagostanje, egzorcizam obiljezava ovaj dan.Ovim danom vladaju andjeo Mihael odnosno Samas, Set, Seth, Shamash.Ovo je dobar dan za zapocinjanje solarni dijeta.Biljka koja vlada ovim danom jeste akacija.
Ponedjeljak je dan vladavine Mjeseca i vode.Ovo je dan pojacane intuicije, snova, psihicki moci i plodnosti zena.Ponedjeljkom vladaju andjeo Gabrijel i lunarna bozanstva.Biljka;vrba.
Utorak je dan kojim vlada Mars.Simbol je hrabrosti, energije, uklanjanja negativnosti, fizicke snage.Njime vladaju bozanstva-Ares, Mars i Nergal.Biljke-bozikovina i hrast.
Srijedom vlada Merkur.Srijeda je dan za caranje, komunikaciju, znanje, mudrost.Njime vladaju-Mihael, Odin i Rafael.Biljke-badem i ljesnjak.
Cetvrtkom vlada Jupiter.Sreca, radost, blagostanje, zacjelivanje, muska plodnost, zakonske stvari obiljezavaju ovaj dan.Ovo je Thorov i Mardukov dan.Biljke-zir i pistacija.
Petak je dan ljubavi, braka i prijateljstva.Njime vlada planet Venera.Reyin dan.Biljke-divlja jabuka i dunja.
Subotom vlada Saturn.Ovo je dan odgovoran za psihicke sposobnosti, dobar je za meditaciju, obranu, komunikaciju sa duhovima.Ovim danom vladaju-Bran, Cassiel, Crnos, Jehova, Gospodin od Sabata, Ninib i Saturnus.Biljka-sipak.

MAGICNO DJELOVANJE PRIRODNIH ELEMENATA

Cetiri su osnovna elementa na kojima se zasniva vjesticije vjerovanje, cetiri elementa od kojih je sacinjen svijet.Svaki od njih duboko je vezan za pojedine aspekte ljudskog zivljenja:
Zemlja je zenski element.Oznacava sjever.Njena je boja zelena.Vlada carolijama koje se odnose na plodnost, posao, novac, zdravlje, ekologiju i stabilnost.
Zrak je muski element.Oznacava istok i zutu boju.Vlada memorijom, intelektom, testovima, caranjem, psihickom energijom, putovanjima, carolijama koje se odnose na ovisnost drogama.
Vatra je takodjer muski element koji oznacava jug i crvenu boju.Vlada uspjehom, seksom, otklanjanjem bolesti, zastitom, zakonskim stvarima, natjecanjem, snagom, energijom i carolijama za zdravlje.
Jednako kao i zemlja i voda je zenski element.Oznacava zapad i plavu boju.Vlada ljubavlju, prijateljstvom, meditacijom, zacjelivanjem, snovima, porodom, proricanjem i carolijama za prociscavanje.

11.05.2008.

OBREDI SA LUTKAMA

 Velika vecina vjestica -i bjelomagijskih i crnomagijskih- sluzi se u svojim ritualima s lutkama odnosno malim simbolima muskog i zenskog roda.Najpoznatije takve lutke stizu iz Gvatemale i nastavak su tradicionalnih magijskih i vjesticijih obreda iz predkolumbijskih vremen.Od malo obicne zice napravite kostur za ljudsko tijelo a zatim ga opletite s najmanje tri razlicito obojene vunice kako biste na kraju dobili muski ili zenski lik.Kako cete vunicom napraviti karakteristike jednog ili drugog spola, ostavljam vasoj domisljatosti i masti.Naime, i razmisljanje o nacinu izrade takodjer ima svoji magjski razloga.Velicina izradjene lutke mora biti takva da vam konacni proizvod neprimjetno stane u dlan zatvorene sake.
Izradjenu lutku nazvat cete imenom, bilo kojim, tojest onim koje vam se ucini najpogodnijim.Takav lik treba u potpunoj osami sto cesce stavljati pred sebe, gledati ga, pricati mu, ponasati se s njim kao sa zivom osobom.Tek nakon sto se na taj nacin razgovorima i ponasanjem maksimalno moguce ozivjeli lutku ona je nakon mjesec dana spremna za vas rad s njm.Lutki cete odsad povjeravati sve ono sto vas muci, izgovarajuci to glasno pred njom, zaleci joj se, ispovijedajuci.Na taj nacin cete svu negativnu energiju prenijeti iz svog tijela na nju.Ovo pricanje s tako izradjenom lutkom savjetuje se raditi svakodnevno navecer, prije spavanja, kako bi sva negativna energija izasla iz vas prije odmora.U lutkama ce se skupljati sve ono negativno sto vas u zivotu prijeci da uspijete.Nakon sto ste godinu dana koristili takvu lutku, treba je spaliti na plamenu bijele svijece, kako bi se unistilo sve nakupljeno zlo.Tada trebate napraviti novu lutku na isti nacin, opet je koristiti slijedecih godinu dana.
Jedna lutka moze posluziti samo za jednu vrstu energije.Stoga se savjetuje takvoj lutki ne povjeravati ono pozitivno sto ste napravili jer ce dolaziti do sukoba energija razlicitih predznaka u njoj.Zelite li imati lutku koja ce uspjesno, pozitivno djelovati na vase tijelo i psihu, napravite za takav rad drugu, razlicitu, kojoj cete povjeravati samo one pozitivne stvari i detalje.
U pravilu, raditi takve lutke treba uvijek suprotno od spola kojeg je onaj ko ih izradjuje.To znaci da zene trebaju izradjivati muske lutke, i obrnuto.Ni u kojem slucaju ne pokusavajte s lutkama isprobavati neke vjesticije magijske obrede, jer cete se dovesti u oopasnost.Takodjer, ni u kojem slucaju ne pokazujte tako izradjene lutke drugim ljudima, ukljucujuci ni one najblize, jer biste i opet mogli biti u opasnosti.

11.05.2008.

KRUG OD RIŽEU svojim obredima vjestice nerjetko iscrtavaju krug kako bi na neko nacin odredile gumno svog djelovanja i omedjile prostor.Na taj nacin podizu se nevidljivi zidovi oko mjesta obreda a koji za cilj imaju odredjeno zgusnjavanje energije prizvane i proizvedene odredjenim obredom.Da bi iscrtale taj magijski krug, vjestice se sluze odredjenim, brizno odabranim pomagalima iz svoje vjesticije torbe.Krugom kao odredjenom vrstom pojacivaca obreda koji izvodite mozete se i vi posluziti.Naravno, tako iscrtan krug nije onaj pravi vjesticiji, ali ce u potpunosti zadovoljiti svrhu zbog kojeg ga iscrtavate.
Najlakse je takav krug napraviti od onog sto vam je gotovo stalno pri ruci.Stoga i savjetujem da se kao sredstvo iscrtavanja koristi bijela riza, kupljena u trgovinama.Jedini je uslov da bude u nasoj neposrednoj blizini prije koristenja barem 12 dana.Zrnca rize prije pocetka obreda valja zahvatiti prstima desne ruke i onda ih pazljivo sipati oko mjesta na kojem se vrsi obred.Krug u potpunosti mora biti zatvoren, sto znaci da ni na jednom mjestu ne smije biti prekinut.Stoga prazna mjesta valja popuniti naknadnim dosipanjem rize.Pozeljno je pri pravljenju kruga od rize unutar njega vec ranije poslagati sve potrebne predmete i pomagala ali i sam biti unutar njega.Ako se iz bilo kojeg razloga iz kruga mora istupiti, onda to treba iznutra prema van uciniti lijevom nogom.Kad se stupa u vec iscrtan krug od rize valja prvo zakoraknuti desnom nogom pa tek onda lijevom.Preko tako iscrtane linije kruga moze se prije tokom ili poslije izvrsenog obreda prekoraciti najvise tri puta tokom jedne seanse.
Nakon sto je obred zavrsio i nakon sto smo napravili odredjene predmete koji ce pomoci nasoj magiji, rizina zrnca valja pkupiti lijevom rukom pazeci da ne ostane ni jedno zrnce.Sve ih treba ubaciti u jednu vrecicu i odmah po izvrsenom obredu baciti u neku vodu tekucicu.S mjesta bacanja udaljuje se bez okretanja.Nadjemo li kasnijih dana oko mjesta obreda jos koje zrnce rize treba ga sacuvati jer nam moze kasnije pomoci pri nekim obredima.Takvih zrnaca obicno se kasnije nadje samo nekoliko a predstavljaju snazni talisman srece koji oko nas zraci dobrom energijom i dobrim vibracijama.Zato se savjetuje za njih sasiti posebnu vrecicu od crvenog platna i tako ih cuvati.
Svi i sve sto se nalazi unutar takvog kruga zasticeno je od djelovanja zlih, negativnih sila.Unutar takvog kruga jacina energetskog polja je jednaka nuli jer iscrtana krivulja kruga ponistava svo prethodno energetsko djelovanje.Prostor unutar kruga nabijat cemo iskljucivo onim sto mislimo i sto radimo i stoga necemo dio energije trositi na prethodno ponistavanje postojecih sila.Time ce nasa energija biti jaca nego li da nema kruga.Tako ojacana energija ne gubui se razbijanjem iscrtanog kruga, ona se ne razilazi prostorom, vec kao valjka ostaje na stupcu.Stoga je njeno djelovanje i dugotranije.
Zato se u takav krug ni pod kojim uvjetima ne smije ulaziti sa zlim, negativnim mislima i zeljama spram sebe ili drugog.Unutar kruga salju se samo dobre misli i zelje.Svako onaj ko u krugu sije zlo, zlo ce i poznjeti.

10.05.2008.

Božanstvo Pan

 

PRIZIVANJE PANA - Sa Panom može trajniju vezu uspostaviti jedino muško sjeme.Zato pri svakom vođenju ljubavi valja sačuvati izbačeno sjeme i namazati ga na srebrenu pločicu.Ostaviti treba pločicu na suncu kako bi se muško sjeme čim brže pretvorilo u prah.Taj prah treba vještičijim bodežom vrlo pažljivo sastrugati i pohraniti u neku dobro zatvorenu staklenu bočicu.

Svaki trun praha je dragocijen, zato pri ovoj operaciji treba biti vrlo pažljiv.Da bi se bočica napunila s malo više praha potrebno je mnogo muškog sjemena a do njega se lako ne dolazi, zato je on dragocijen.Kad se skupi dovoljno praha a vještice ga skupljaju cijeli život i nikad im ga nije dovoljno, valja ga koristiti za svako ono razdoblje u kojem se javlja na nebu puni mjesec.Tada se malo praha stavlja na čelo između dvije obrve u korijen nosa, zatim se malo praha stavi na usne, potom u udubinu ispod grla, među dojke, iznad pupka, iznad sastavaka bedara i na sam ženski organ.To se radi svake ponoći punog mjeseca.

Kada se učini tako sa prahom od muškog sjemena postiže se nevjerovatno blaženstvo i cijelo tijelo drhti od energije koja je dodatno priteknula.Pan kao sveprisutno božanstvo osjeća ovaj obred koji ga silno privlači pa se pred jutro krade ne bi li vidio ko je obred izvršio.A kad se obred nekoliko dana za redom ponovi Pan svaki puta dolazi sve dok se ne navikne stalno dolaziti.Svoje zadovoljstvo izvršenim obredom on iskazuje tokom snova u kojima otkriva neotkrivene ljepote znanja.

Priziva li se Panova moć u nekim obredima on će se odmah odazvati svim onim vješticama koje koriste ovaj prah jer se osjeća obaveznim prema prinošenoj žrtvi.

10.05.2008.

TROSTRUKA BOGINJA-slavi se 6.januara, 3.marta i 21.septembraTrostruka Boginja prikazana je u tri stadija života žene-djevojka, majka i starica.Ovdje je zapravo riječ o Velikoj Bijelog Boginji obožavanoj još iz minojskog doba, ona je vladala Univerzumom i podzemljem.Bijela Boginja se poštovala u trojnom vidu koji je označavao mladi Mjesec, puni Mjesec i fazu opadanja tojest Kora, Demetra i Persefona. Može se konstatovati da je ona sve ono što je kod Kelta bila Arianrhod, egipćana Izida, babilonaca Istar, semita Atargatis (Derketo) ili Artemida, Dijana, Selena,Hekata...Promjene žene kroz prirodne cikluse prikazane su i simboliziraju faze Mjeseca.Djevojka je prikaz večernjeg Mjeseca, majka punog Mjeseca a starica jutarnjeg Mjeseca.Djevojka predstavlja mladost, proljeće života u svom procvatu.Ipak, ona je nimfa i smrt-unutar-života.Istovremeno je i nevina i zavodljiva za one koji prepoznaju snagu njene seksualnosti.Predstavljena je proljećem, zorom i prošlošću.Njena osoba se povezuje s cvijećem.Pobuđuju je seksualna magija, ljubavne čarolije, energija mladenaštva, ljepota, počeci.

 
Majka je zrela žena na vrhuncu svoje moći.Rađa i hrani djecu.Ona predstavlja Život.Majka je koja se nježno brine o svome djetetu, ali istovremeno i lavica koja lovi da bi prehranila svoju mladunčad i sačuvala ih od smrti.Njen lik je u vezi sa podne i suton, sadašnjost.Pobuđuje je plodnost, materinstvo, priroda, udobnost, veze, porodične stvari, podučavanje.Ona je Izida, Demetra, Ištar.

 
Starica je dobra baka kojoj se možete obratiti za savjet ali ujedno ona je i Tamna Boginja koja utjeruje strah.Ona je život-u-smrti i u mnogo pogleda jača je i moćnija od majke.Poznaje sve tajne, iza nje su mudrost i iskustvo, saznanje i smrt.Boginju u obliku starice često povezuju sa grobljem i mlinovima.Njeno godišnje doba je jesen i zima a vrijeme ponoć i budućnost.Ovu boginju pobuđuje mudrost, iskustvo, protjerivanje, vezivanje, završetci, skrivena znanja.Oslikana je u liku Babe Jage.

 
Prizivanje Trostruke Boginje ima veliku moć u čarolijama i ritualima jer se time bude svi aspekti njenog postojanja.Predstavljena je brojem tri i u svim brojevima djeljivim sa tri.Njene boje su crvena, tamnoplava i bijela.Biljke koje je predstavljaju su-jabuka, djetelina, piskavica, žućkasta djetelina, trolist, spriš, crni dud, limunov sporiš, hrastovo stablo, vrijesak, iris.Životinje koje je predstavljaju su-ždral, južnoafrički pećinar i vuk.

10.05.2008.

KOLO GODINE ili Vještičiji kalendarTokom vjesticijeg kalendara, za vrijeme sabata, skupljaju se grupe i klanovi provodeci svoje rituale u skladu s ciklusima Mjeseca i Sunca.Gradi se jednostavan oltar koji je centar oko koga se skuplja energija Zemlje.Postize se bliskost sa duhovima predaka a klan u znak zahvalnosti postuje njihova bozanstva i cetiri elementa prirode.Svaki sabat ima svoje mjesto u ciklusu zemlje.Kolo godine nije samo mijenjanje godisnji doba vec je rijec o energiji koja utice na sve nas.Tek shvacajuci tokove te energije mzemo postici sklad zivota.
Prva svetkovina kola godine je 31. oktombra i nosi naziv Samhain.To je noc kada je najlaksi kontakt izmedju ljudi i duhova, ujedino i noc kada se dogadjaju nezgode.Ova svetkovina oznacava sluzbeni kraj ljeta i pocetak zime.
Druga svetkovina slavi se 21.decembra, za vrijeme najduze noci u godini.To je vrijeme gozbi i veselja, kada se kiti kuca i drvce koje simbolizira ocuvanje zivotne sile.
Dana 2.februara slavi se Felmbolc. Svijecnica.Sunce ponovo dobiva na snazi a svijece se pale kao simbol ponovnog budjenja kao i zbog toga da potpomogne Suncu u njegovom putovanju.Ovo je doba godine za duhovni preprod pojedinca.
Proljetnji ekvinocij slavi se 21. marta, kad su noc i dan jednako dugi, bilje i drvece ubrzano raste a zivotinje dobivaju mladuncad.
Beltane ili Valpurgina noc slavi se u noci s 30. aprila na 1.maj.Vrijeme postaje toplije i drvece cvijeta.Ovo je magicno vrijeme velike moci.Vjestice plesu oko majskog stupa ukraseng vrpcama slaveci pripreme Boginje za njeno vjencanje s Rogatim Bogom.
Pocetak ljeta, 21.juni je vrijeme obilja i bogastva zivota.Na najduzi dan u godini ljudi se s veseljem pripremaju za nadolazece bogato doba godine.
Praznik Lughnasadh ili Lammas slavi se 31.juli za vrijeme obilja i bogastva zivota.Na zetvenoj svecanosti prave se i jedu svecani kruscici u obliku snopova psenice slaveci dobar urod.Ovo je ujedino i svecanost vatre.
Posljednji u nizu praznika u vjesticijem kalendaru kola godine je jesenji ekvinocij, 23. septembra, kada su noc i dan ponovo jednako dugi.Slavi se bogati urod i svi darovi zemlje koji ce omoguciti laksi zivot u siromasnom zimskom periodu.

Zimski solsticij, Yule

Ovo je vrijeme kada je dan najkraci a noc najduza, hladno doba.Medjutim, ovo je i sretno vrijeme jer se kotac godine okrece prema svjetlosti pa je stoga ovo vrijeme svetkovine svjetlosti, vrijeme kada zavrsava stara godina.Boginja poradja Boga, Dijete Obecanja, koji se radja svaki put s ponovnim vracanjem Sunca.Ovo je vrijeme svetkovine obitelji, vrijeme mira i ljubavi i pozitivne nergije.Ova vjesticija svetkovina uvelike ima slicnosti sa krscanskim slavljenjem Bozica.Kuca se kiti zelenilom, daju se pokloni clanovima porodice, kiti se drvce...

Imbolc

Ovo je svetkovina koja se slavi drugog dana drugog mjeseca.Ima jos nekoliko naziva poput Imbolg, Oimelc, Svijecnica, Errach.To je vrijeme svjetlosti, kada se mladi bog Sunce budi i dobiva na snazi.Vrijeme je da zima bude protjerana,Ispod snijega javljaju se prvi znakvi zivota, sjeme pocinje da klija, ukazuju se prvi zaceci pupova.Zivot se bori i probija ispod smrznute zemlje.Ovo je festival irske boginje Brigid.Vjestice pale svijece da otjeraju zimsku tamu i zapocnu s proljetnjim ciscenjem.

Proljetnji ekvinocij, Eostre

Proljetnji ekvinocij naziva se jos i Eostre ili Ostara a slavi se 21. marta.Kolicina svjetlosti i tame sada je savrseno izbalansirana.Mladi bog je u naponu svoje snage, a Boginja je u svom aspektu Djeve.Ovo je svecanost vatre, svjetlosti i plodnosti posvecena saksonskom bogu proljeca Ostari odnosno Eostari.Boje se jaja koja su simbol zivota.Ovo je vrijeme za magiju kojom cemo ukloniti sve nepravilnosti iz nasih zivota.

Beltane

Poznat je i kao Prvi maj, Beltine, Beltaine, Bealtaine, Bealltainn, Samradh, Cetsamain, Cyntefun, Valpurgina noc.Festical vatre i plodnosti.U klu godine stoji nasuprot Samhainu.Obiljezava transformaciju Boginje od djevojke do majke, ulazak u plodnost, odnosno prelazak iz prve polovine godine u drugu polovinu.Predstavlja sjedinjenje Boginje i Rogatog Boga, razmnozavanje zivotinja, oplodjivanje biljaka.U noci 30. aprila na 1. maj, za vrijeme Beltanske noci pale se krijesovi, procesije nose upaljene baklje, vjestice se skupljaju na svojim sastajalistima.Cailleach Beara ove nci pretvara se u kamen i nece se vratiti u normalno oblicje sve do Samhaina.Ovo je doba Bela, Baala, Belenosa odnosno Valpurge u ciju se cast pale krijesovi.U Skotskoj su postojale Baalisove zrtve koje su se prinsile da bi se osigurala dobra godina.Paprat koja se skuplja u ponoc 1. maja sluzi za zastitu od zlih uticaja i za otkrivanje skrivenog blaga.Nekad se bijeli glog smi brati sami na 1.maj.Ruza koja se posadi ovog dana ponovno ce cvetati u jesen.Ovo je dan rituala plodnosti i vesele svetkovine, obnavljanje seksualnosti i bacanja ljubavnih carolija.Izradjuju se kosare pune cvijeca i nose vjencici od cvijeca i odijeva se zelena odjeca, vjestice gole plesu oko usjeva ili jasu metle kroz polja da bi sigurale njihovu plodnost.Ostavljaju se pokloni vilama.Odaje se pocast kucnim bozanstvima.Ovo je doba svetkovine kraljice Beltane, Lune, Guinevere, Zelenog Covjeka, Cernunnosa i Pana.Biljke koje se vezuju za ovaj dan su bijeli glog, hrast, jarebika i neven.Zivotinje;zec i koza.
U jutro prvog maja treba posmatrati izlazak Sunca i umiti lice u jutarnoj rosi jer na ovo jutro ona ima magicna svojstva i osigurava ljepotu.Treba meditirati uz izvore jer oni daju zivotno vazna svojstva i kvalitete koje samo takva mjesta imaju i u kojima se odrazava Boginja.Bere se cvijet bijelog gloga.Majski stup je falusni simbol dok vrpce koje se spustaju sa njega imaju simbliku zene.Oni zajedno, jednako kao i plesanje oko stupa imaju odredjenu erotsku simboliku kao i simboliku Boginje koja povezuje sve krajnosti i koja povezuje spolove.Djeca zaceta na ovaj dan mazivaju se "robinovi sinovi" jer njihovo porijeklo nije posve sigurno, odnosno ne zna se tacno ko su im ocevi.

Litha-ljetnji solsticij

Ovo je vrijeme kada je sunce u naponu svoje snage.Apolon radi mjesto Dioniziju, Oziris Setu, Baal Motu, Hrastov Kralj Svetom Kralju, Sir Gawain Zelenom Vitezu a Mracnog Boga mijenja Bog Svjetlosti.Ovo je festival vatre u kojemu je Rogati Bog na vrhuncu svoje snage kao Kralj Ljeta okrunjen ruzama.Svetkovina je to Boginje Ljubavi i Smrti koja je spremna za sjedinjavanje s Bogom.Vrijeme je kada je sve u cvatu, vrijeme izmedju sadjenja i zetve.Tacan datum ovog festivala varira ovisno o polozaju sunca od dvadesetog do dvadeset i treceg juna.Ovaj festival druidi su nazivali Alban Hefin, Kelti i vjestice ga nazivaju Litha, Azteci Festival sunca.Ovo je vrijeme Rogatog Boga, Kralja Hrasta, Boga Sunca, Baldura, Marsa, Nergala.
Boginja je predstavljena kao ljetnja mladenka, Majka Priroda, Afrodita, boginja-nimfa ljeta, Astarte/Anatha, Boginja Ljubavi i Smrti i Vesta, za koju se pale vatre.
Litha je svetkovina obilja, plodnosti, raznolikosti, ljepote prirode.Vrijeme je to za jake carolije i muske rituale, obracanje duhovima prirode a sve te rituale najbolje je raditi u sumrak.Slavi se uz vatre, pjesme i gozbu, cijele noci gore svijece i procesije hodaju s upaljenim bakljama.Nose se krune od cvijeca i plese oko vatre.Oltar se ukrasava cvijecem i svijecama a rituali se odvijaju u poljima.Pije se medovina i peku kolaci od meda ili kukuruzni kruh s medom i maslacem.Koriste se svi falusni instrumenti, macevi, palice, athame i biljke poput ruza, vrijesak, hmelj...Hmelj je simbol ove svetkovine.Pruska posluga imala je obicaj brati hmelj za ovaj dan i vjesati u kuci po jednu biljku za svakog clana porodice.Vjerovalo se da se ako biljka ne procvjeta taj clan uskoro oboljeti i umrijeti.Biljka bi se vezivala u snopic i stavljala u jasle gdje ce za vrijeme zetve biti stavljene zitarice.Taj snop hmelja predstavljao je boginju Kupolu kojoj su se seljaci molili za dobru zetvu.Tu je takodjer i imela koju su Kelti, druidi i Skandinavci skupljali u ovo doba.Bijeli cvjetovi bazge simbol su Boginje i koriste se zajedno s crvenom kaduljom u ljubavnim carolijama.Vatre koje se pale u ovo doba godine predstavljuju nebesku vatru.Koriste se svijece svjetlih i pastelinih boja, zute i zlatne.Vatre se pale za zdravlje, plodnost, ljubav kao zrtva i za duhovno prociscenje.Radi se o drevnoj tradiciji Evrope.Vatre se pale na povisenim mjestima i loze sa hrastovim drvetom.Ta vatra bi trebala otjerati zmaja koji uzrokuje bolesti.Pepeo vatre koristi se u carolijama za plodnost.U nekim dijelovima Engleske ove se vatre kriste i za blagoslov jabuka.U nekim krajevima Njemacke mladi skacu sto mogu vise preko vatre da bi lan narastao tako visoko koliko mogu skociti.Pale se vatrena kola koja se zatim koturaju prema vodi, simbolizirajuci putanju sunca.Ovo je vrijeme za carolije protiv povreda i loseg vremena.
Kraj rituala predstavlja ubistvo Kralja kojemu se tokom svetkovine odaju pocasti ali skonca proboden kopljem cime zavrsava njegova vladavina.Tom smrcu osigurava se plodnost usjeva i prezivljavanje naselja.

Lughnasadh ili Lammas

Ovo je svetkovina kraja jeseni u kojoj se slave zitarice i hrana od njih, vrijeme slavlja poslije teskog rada nakon koga se zanju njegovi plodnovi i pune hambari i kada se sjeca sigurnost da nece biti nedostatka hrane za vrijeme ostrih zima.Festival je to smrti i ponovnog rodjenja.Oznacava ga smrt kukuruznog duha koji se zrtvuje ljudima da bi mogli prezivjeti.Festival pocinje kosenjem zitarica pomocu srpa u obliku polumjeseca i taj ritual predstavlja kastraciju.U proslosti su znali ubijati neku vaznu musku osobu i njenom krvlju skropiti polja da bi se osigurala njihova plodnost.Takodjer ciscenje i mlacenje ljuske nekada je predstavljalo doslovnim mlacenjem neke osobe ili lutke koja ju je predstavljala.Lammas je magicno doba koje je u uskoj vezi s bogovima i duhovima zitarica koje osiguravaju plodnost zemlje i blagostanje zajednice.U mnogim zemljama prvo ubrano voce ili prve pobrane zitarice zrtvovane su bogovima ili vladarima ili duhovima predaka.U drevnoj Evropi spaljivane su kukuruzne lutke ispod brda od vapna da bi se u proljece iskopale iznikle klice.
U sjevernoj Evropi kraljica zetve predstavljena kao Ceres bila je krasno ojevena i okrunjena cvijecem i imala je snop zita ispod ruke a kosu u drugoj ruci.Nosili su je u veseloj svetkovini na kosnju a jednako tako sa kosnje.U nekim krajevima kraljica zetve je bila muskarac obucen u zensku haljinu i vozio se u kolima koja su vukli konji pokriveni bijelim plahtama.U nekim krajevima Evrope kosac koji ucini zadnji zamah kod kosnje zvao se Sin Kukuruzne Majke.Bio bi vezan uz njen kip, pretucen i nosen kroz selo...

Jesenji ekvinocij-Mabon

Jesenji ekvinocij jos zvan i Mabon slavi se 21. septembra i to je doba kad su svjetlost i tama ponovo u ravnotezi, vrijeme je za zetvu usjeva i slavlje.Bog spava u utrobi Boginje cekajuci da bude ponovo rodjen.Vrijeme je keltskog boga Mabona, Sina Svjetlosti, sina boginje Modron.U ovom razdoblju slave se plodovi godisnjeg rada.Vjesticiji oltar je pun sezonskog voca, hrane od zitarica kojima se zahvaljuje za obilan urod.


10.05.2008.

Boginja

 

ZAZIVANJE BOGINJA LJUBAVI prema vještičijoj knjizi

Po vještičijem magijskom učenju prije pripremanja bilo kakvih ljubavnih praškova ili napitaka neophodno je zazvati boginje-sestre Habondijeu i Hertu čiji je uticaj presudan kako bi pojedini napitak bio uspješan i djelotvoran.Na početku izrade napitka treba pripaliti tri crvene svijeće a zatim reći-

"U tvoje ime Habondijo i u ime tvoje sestre Herte evo me kako pristupam obredu za izradu ljubavnog napitka.Molim te za tvoju pomoć, budi samnom i vodi moje misli i ruke".

Uvijek je važno spominjati obje boginje sestre koje međusobno nisu povezane samo sestrinskim vezama već i vezama majke i kćerke kao što su bile povezane Demetra i Perzefona.Po nekim vjerovanjima uza sve to Hambodija i Herta međusobno su povezane i još jednom vezom; radi se o dvije različite strane zapravo jedne jedine sile, baš kao što je Janus imao dva lica.

 
Nakon prvog zazivanja, prostor izrade ljubavnog napitka se okađuje mirisom tamjana kako bi bio pročišćen i posvećen.Dok se tamjanom kadi valja govoriti-

"Pozdravljam te i prizivam o prelijepa Luno, o najljepša zvijezdo,neka tvoje neponovljivo svjetlo padne na moje ruke.Prizivam te u ime zraka koji dišem, u ime sile koja je u meni, u ime zemlje po kojoj hodim.Prizivam te u ime duhova koji vladaju svime i koji su jači od svih, u ime riječi Pan kojom je stvoreno sve i u kojoj je sadržano sve stvoreno.Prizivam i tebe Gabrijele zajedno sa Mihaelom i Melchidaelom, u ime oni koji treba sjediniti vječnim sponama ljubavi bez koje nema ništa na svijetu i koja je sve u svijetu.Pozivam vas o Habodnijo i Herto, pomozite mi svojim znanjem da uspije moj naum povezivanja dviju osoba ljubavnim čvorom kojeg niko više neće moći razvezati ni rasjeći.Pomozite mi Gabrijel, Mihael, Melchidael, Baresches, Zazelo, Tiriel, Malcha i svi vi koji ste zajedno sa njima.Pomognite mi svi vi koje zazivam, osnažite mi znanje i moć, pomognite svojoj sluškinji koja radi u vaše ime".

Zatim se počinje pripremati ljubavni napitak a dok ga se sprema potrebno je i opet izgovarati vještičije psalme i himne kako bi koncentracija bila jača i kako bi se misli usredotočile samo na ono što se radi.

10.05.2008.

Vještičija Nova godina

 

U SUSRET SAMHAINU

Pred nam je uskoro vještičija i keltska Nova godina, najveći od svih praznika-Samhain.Tom prilikom nekad su sjedeći okupljeni oko razgorjele vatre svi poslije dobrog jela čekali trenutak kada će moći izreći zbogom staroj godini, koja je odlazila, i poželjeti dobrodošlicu Novoj, koja će sutrašnjim danom stići.

Taj dan za koji se pretpostavlja da predstavlja most preko jedne provalije bio je slavljen kao vremensko razdoblje u kojem se proslavljao život koji prestaje, da bi uskoro počeo novi, ali također da bi se izazvali duhovi predaka što su dopustali dobru žetvu i povoljnu godinu.Za vatrom se jelo i pilo a okupljeni prijatelji, poznanici i rođaci pripovijedali su porodične istorije, ratne uspomene, pothvate legendarnih junaka i bogova.

Samhain je bio i ostao dan ponovnog sjedinjavanja.Sjedinjavanja živih bića između sebe, ali i sjedinjavanje živih sa duhovima mrtvih koji bi se te noći vraćali da bi bili zagrijani u blagoj toplini njihovih kuća.
Samhain, bio je dio skupine antiknih predkršćanski proslava koje su definirane kao "svetkovine vatre".Kako bi duše mrtvih znale kuda će se uputiti kroz noćnu tamu i dospjeti do svojih nekadašnjih kuća bile su paljene velike vatre navrh brda uz koje su bili stolovi krcati hranom i pićem, a da bi se odagnali zli dusi, prisutni su uoči Samhaina bdijeli po cijelu noć, uz igru i piće.

Ostalo je zabilježeno kako su Kelti palili vatre krajem mjeseca oktombra a također i prigodom svečanosti Beltane.Sve svečanosti vatre bile su uopće slavljene u proljeće i u jesen, prema antiknoj podjeli poljoprivrednog i pastirskog kalendara, u kojima su se slavili solsticij i promjena godišnjih doba.
Pošto je Samhain noć magije i vračanja sačuvani su stari magijski recepti drevni evropskih naroda jer vile, bogovi, duhovi i pokojnici koji te noći izlaze u šetnju, ne donose samo darove u zamjenu za hranu.Njih se također može pitati i štoviše pritisnuti ih da nam pretkažu budućnost.

 
Najstarija metoda gatanja provodi se vračanjem sa korištenjem malih bijelih kamenčića.U noći ovog praznika, nakon što se zapali na otvorenom velika vatra, svako upiše svoje inicijale na jedan od kamenčića.Tačno u ponoć kamenčići se bace u plamen i ostavi ih se ondje dok se vatra ne ugasi.Sutra ujutro zgarište se pretražuje i traga u ugaslom pepelu.Ako se uspije pronaći svoj kamenčić posve cijel i očuvan - sljedeća Nova godina donijet će sreću, ljubav i zdravlje; ako je, pak, kamenčić nagrizla vatra ili ga razbila u nekoliko djelića, u toj se godini ne može očekivati ništa ugodno ni lijepo.

 
Na glasu je bilo i bacanje cipela.Prema položaju u kojem su se nalazile cipele nakon pojedinačnog bacanja na pod odgonetavali su se dobri ili loši izgledi u sljedećoj godini, primjerice, ako bi cipele bile ukrštene jedna preko druge, nagovještavalo se vjenčanje, dok, ako bi bile prevrnute i udaljene jedna od druge, to je značilo mogućnost putovanja u daleke zemlje.

Da bi se predvidjela budućnost, koristilo se i bacanje oraha u vatru.Orahova jezgra po svom obliku nalik je na ljudski mozak te prema tome u širem smislu, predstavlja i cjelokupnu ličnost neke osobe.Vatra, nasuprot tome simbolizira toplinu osjećaja i snagu ujedinjenja.Radi izrazitog proročanstva bilo je potrebno da u trenutku odgovora budu prisutne obje zainteresirane osobe.Prije nego bi se orasi ubacili u vatru, valjalo je na ljusci oraha urezati svoje inicijale.Nakon toga se moralo paziti da se orasi međusobno ne dodiruju.Zatim se pažljivo posmatralo kako orasi izgaraju.Ako, kad ih vatra zahvati, naglo odskoče i neočekivano se udalje jedan od drugog - vrlo je vjerovatno da će doći do žestoke svađe ili čak prekida veze.Ako, pak, planu u jednom te istom trenutku i naglo izgore bez ikakve buke ili praska, pred zaljubljenicima je sigurno jedna cijela godina sreće.

 
U knjizi "Vještice-Knjiga Sjena" o Samhainu se kaže; ovo je praznik koji nagovještava kraj ljeta i jedan je od četiri najveće vještičije svetkovine.Nalazi se između jesenjeg ekvinocija i zimskog solsticija.Ovo vrijeme je za vješticu Nova godina.Samhain predviđa zimu i govori da dolazi vrijeme kada ce se biljke i hrana početi sušiti, odnosno da se sprema period žetvi.

Ovo je vrijeme kad vile po noći rade svakojake nestašluke.U ovom vremenu slavimo dan Svih Svetih, jednako kako su to slavili i Kelti, Egipćani i starosjedioci Meksika, dan kada se prisjećamo naših preminulih i kad odajemo počast precima.Ovo je doba slavljenja ponovnog rođenja i podsjećanje da će se Sunce ponovo roditi za vrijeme zimskog solsticija kada ce nositi naziv Dijete Obećanja.

Gledano astrološki, ovo je doba kada se dižu Plejade.

 
Samhain se još naziva i ; Samhuan, Samain, Saman, Oidhehe, Shamhna, Halloween, Svetkovina sjena, Treća žetva, Santos...Simboli ove noći su crna mačka, svjetiljka napravljena od bundeve s ljudskim licem, duhovi, vrane i jutarnji mjesec.Boginja sada ima oblik starice i predstavljena je svim boginjama sličnog lika;Hekata, Morrigan, Lilit, Kali, Persefona, Baba Jaga, Izida i Cailleach Beara koja se rađa ove noći.

Bog je predstavljen u obliku-Ozirisa, Rogatog Boga,Lovca Hernea, Cernunnosa, Odina, mrtvih bogova ili onih tek na usponu.

 
U ritualima za prizivanje vizija duhova mrtvih koristi se kopal, sandalovina, mastiks, pelin.Pale se svijeće raznih boja; crne-za Rogatog Boga i staru godinu, narančaste, svi jesenjih boja i bijele svijeće za Boginju i Novu godinu.Koristi se metla kojom se pometu negativnosti iz stare godine.Za gatanje koriste se Tarot karte, rune, ogledala i slično.Biljke vezane za ovo doba godine su bundeva, jabuke, žitarice, šipak, pelin, žir, hrastovo lišće, korjenasto povrće, ruzmarin.Kamenje je opsidijan, karnelijan, oniks, kvarc boje dima, crni jantar, heliotrop.Oltar se ukrašava jesenjim lišćem i cvijećem, šipkom, jabukama, bundevama, orasima, kukuruznim klipovima, lutkama od kukuruza, kestenom i slikama predaka.Od hrane jedu se paprenjaci, prženi lješnjaci i kruh od lješnjaka ili oraha, sva hrana u kojoj ima jabuka i bundeva, meso, naročito salama, krafne, kokice i hrana crvene boje jer su je naši preci smatrali posvećenom mrtvima.Piju se medovina, jabukovača, kuhano pivo i kuhano vino.

 
Ovo je doba kada je magija najjača.To je vrijeme za magiju sa svijećama, astralne projekcije, pogled u prošli zivot, magije koje se bacaju uz pomoć ogledala, transformacije, vizualizacije i projekcije.Ovo je vrijeme za meditaciju i prizivanje duhova.Pale se vatre koje će štititi porodicu i zemlju kroz mračna vremena zime, za uklanjanje nezgoda i negativnosti i u ast mrtvih.To je vatra novog početka u Novoj godini.Pepeo vatre čuva se do slijedećeg Samhaina.Svijeće se stavljaju u prozor kako bi se pomoglo duhovima voljenih da lakše nađu put kući.Pale se svijeće na oltarima.Ljudi se oslobađaju loših navika, svađa, dugova i bolesti, svega onoga što ne žele ponijeti u Novu godinu.

 
Zaštita za cijelu godinu - ukoliko nađete u toku godine negdje slučajno djetelinu sa četiri lista obavezno je sačuvajte do Samhaina jer ćete dobiti idealno sredstvo zaštite protiv uroka i čini.Djetelinu je potrebno dobro osušiti i potom što sitnije smrviti u prah.Tačno na Samahin nekoliko zrna tog praha bacite ili pospite po onom šta želite zaštititi.Ako je osoba u pitanju ili vi-na vrh glave, za kuću prah pospite po pragu, za auto-po sjedištima.Time ste dobili zaštitu od zla do narednog Samhaina kada ritual morate ponoviti.

10.05.2008.

Vještičije pripreme

 

MJESTO RADA

Ne mogu se svi magijski rituali obaviti s jednakim uspjehom na svakom mjestu.Svaka vještica sama, po određenim znakovima i spoznajama, pronalazi mjesto za svoj rad ili nekoliko mjesta za različite rituale.

Šta zahtjeva mjesto rada - kao prvo i osnovno; neuznemiravanje.To mora biti mirno mjesto, bez buke, na kojem se čovjek osjeća ugodno, opušteno.Također, to mora biti mjesto izvan dosega drugih ljudi, kako njihovo prisustvo ne bi prekidalo obred.Za ovakvo bavljenje vještičijim obredima dovoljno će biti mirna, tiha soba u kojoj se možete osamiti.Sobu nije potrebno pretrpavati nikakvim simbolima ili određenim slikama jer svaki od njih tokom obreda može privući određene sile i titraje a kojih se zbog neznanja možda nećemo moći rješiti.Nerijetko, neki od predmeta će nas prilikom obreda iznenada početi smetati.Treba odmah poslušati unutrašnji osjećaj i takav predmet tokom obreda ukloniti iz sobe.

 
Dovoljno je obrede uvijek obavljati na istom mjestu u prostoriji, kako bi se to mjesto što više ispunilo našom isijanom energijom koja se sa svakim novim obredom na tom mjestu zbraja, pa joj ukupna pozitivna vrijednost, dakle, raste.Prilikom obreda treba biti obuen u laganu i udobnu odjeću koja nas nigdje ne steže i koja nam ne odvlači pažnju i koncentraciju s onoga šta radimo.

Za rad su inače najprikladniji noćni sati, ukoliko naravno nismo preumorni poslije svakodnevnih obaveza.U pravilu, bolje je raditi u polumraku ili mraku jer se na taj način koncentracija usmjerava upravo na ono što radimo.To je posebno važno za početnike.

 
Pogodno je na mjestu predviđenom za obrede imati pored sebe i stolčić na kojem se mogu upaliti svijeće.Njihovo svjetlo, naime, pojačava isijavanje energije iz našeg tijela.Za osvjetljavanje prilikom obreda treba koristiti svijeće u bojama odnosno onih isti boja koji nam je i odjeća jer se na taj način umnaža vibracija određene boje a što za rezultat obreda i nije tako nevažno.

10.05.2008.

Vještičiji obredi

Magično bilje


Danas svako može naučiti puno toga o travarstvu i biljnom liječenju.Napisane su bezbrojne knjige a travarstvo je danas priznata disciplina.Vještice bilje prije svega koriste u liječenju raznih bolesti.Međutim, osim toga, biljke imaju i magina svojstva koje vještice koriste kao dodatke raznim praškovima i magijskim napitcima.Ovo su samo neka svojstva određenih biljka;
Anis služi za čišćenje, zaštitu, spriječava noćne more.Sličnu svrhu ima i bosiljak.On se koristi u čarolijama za čišćenje, zaštitu, egzorcizam, ljubav i blagostanje.Kamilica je vezana uz meditaciju i spokoj.Cimet je prisutan u čarolijama koje su povezane sa psihičkim moćima, zaštitom, uspjehom, zacjeljivanjem, vidovitošću i blagostanjem.Sjeme kopra privlači novac i djeluje kao zaštita.Njegovo cvijeće se koristi u ljubavnim čarolijama.
Lješnjak daje mentalne moći.Lješnjaci se koriste kao amajlije za plodnost i kao dodatak nekim čarolijama.Balzamom od limuna osigurat ćete si zdravlje, uspjeh, ljubav.Začinska biljka muškatni oraščić zaslužan je za vidovitost i blagostanje a peršin služi za pročišćavanje i zaštitu.Pepermint odnosno metvica ili nana služi za zacjelivanje i pročišćavanje dok je ruzmarinu glavna svrha zaštita od negativnosti, koristi se u čarolijama blagoslova, posvećivanja, pomaže pamćenju, štiti u svim vrstama rituala.Kadulja služi za blagostanje, ozdravljenje, mudrost.Timijan se pali radi vidovitosti i štiti od zla.Stolisnik služi u čarolijama za sretan brak, odbranu i zaštitu.Magično povrće

Šparoga vlada muškom, seksualnom snagom i slavi misteriju Demetre - Ceres.Artičoka spriječava erotske snove, tjera Lilit.Ovim povrćem vlada Venera.Avokado se koristi za ljubavne i seksualne čarolije ljepote.Slavi misteriju žene.Simbol je kružnog plesa vještica koji označava besmrtnost.Crveni se grah koristi za sreću a crni za tjeranje duhova.Onaj grah koji cvjeta bijelim cvjetovima predstavlja sveti cvijet Boginje.


Repa se koristi u ljubavnim činima.Crvenom repom vlada Saturn a bijelom Jupiter.Kupus se koriti u činima plodnosti, za čarolije profita, čarolijama za novac i mjesečevu magiju.Zaštitni planet mu je Mjesec.Kopar se koristi u činima za sreću i mušku seksualnu snaguZaštitna planeta mu je Mars.Mrkva se koristi u čarolijama požude te plodnosti a zaštitnik joj je Merkur.

 
Crveni luk se koristi za zaštitu, egzorcizam, zacjelivanje, proročke snove.Privlači i apsorbira negativnost.Suzbija lunarnu magiju Hekate.Njime vlada planet Mars i element vatre.Grašak je sastojak čarolija za novac i ljubavnih čarolija.Ljuta paprika se upotrebljava u činima kojima se čuva vjernost, za pojačavanje ljubavi i privlačnosti u vezama koje su se počele hladiti, djeluje u čarolijama koje se rade za otklanjanje uroka....Neki od pojmova

Athame -ceremonijalni nož koji se koristi u magiji i vještičijim obredima.
Bazga -bobice koje se sakupljaju u ivanjskoj noći koriste se kao amajlija od vještičijih čini.
Brujo ili bruja-španjolski naziv za vješticu.
Divizma-lišće i cvijeće divizme nosi se kao hamajlija protiv čarobnjaštva.
Eklektik-vještica koja komunicira sa božanstvima ili obožava bogove iz raznih kultura.
Granična vještica - ona-koja-hoda-između-svijetova, osoba koja nije vještica ali ima određene šamanske sposobnosti.
Ječam-koristi se za proricanje a i kao zaštita od vještica ako se prospe po podu.
Krtica-progutajte njeno srce prije nego li se Sunce digne i moći ćete vidjeti budućnost.
Kukuta-sastojak masti za letenje te smanjivanje požude i ljubavi.Nosite kukutu sa sobom da pobijedite neprijatelje.
Magarac-ko spava na koži ove životinje biće zaštićen od demona, vještica i noćnih mora.Njegova dlaka se koristi u ljubavnim napitcima.
Olovo-nošeno kao hamajlija ili postavljeno na ulaz kuće olovo štiti od zlih duhova i vještičijih čarolija.
Pijetao-pero pijetla služi kao hamajlija od uroka i vještičije magije.
Sova-sovina kandža je hamajlija dobre sreće.Ako zavežete odrubljenu glavu sove u crnu krpu i dirnete njome nečiju lijevu ruku ta osoba neće moći zaspati.
Vještičija lopta-staklena lopta koja se vješa na prozore da odvrati druge vještice i njihove čarolije.
Vještičije ljestve-naziv za čaroliju u kojoj se koriste čvorovi.
Zemlja ljeta-mjesto gdje po vješticijem vjerovanju duša umrlog prebiva između inkarnacija.
Žitarice-da se zaštitite od vještičijih čini prospite žitarice oko kreveta.Vještica neće moći izbrojiti zrnje što će je sprečavati u bacanju čarolija.........

Ime vjestice

Vjestice si cesto daju posebna imena.Ona najcesce imaju veze sa imenima biljaka i zivotinja a posebno omiljene zivotinje su vuk, zmaj i gavran.Popularna su i imena koja su u vezi s Mjesecom, bojama ili vrstama kamenja.Cesto su to tajna imena koja znaju samo clanovi familije ili klana.Neke vjestice dodaju prvobitnom imenu novo ime svaki put kada prodju odredjeni stadij zivota ili da oznace neke svoje uspjehe ili neuspjehe.Druge, opet, u takvim prilikama mjenjaju svoja imena u svakom novom zivotnom razdoblju

MAGIJSKI KRUG-POCETAK I KRAJ

Zena je kao Vjestica jaca od muskarca Vjestca ali u obredima ne moze bez njega jer se s njim nadopunjava.Ona moze bolje spraviti pomagala od njega ali pri velikim i jakim obredima i zazivanjima-kada je potrebno na jednom mjestu fokusirati ogromnu energiju iz prirode-potrebni su oboje kako bi uspjeh bio potpun.Ali, nije svejedno, koji je muskarac uz zenu u takvim prilikama.Jer, ne moze svaki muskarac postati Vjestac dok Vjesticom moze postati svaka zena.Vjestcem moze postati samo onaj muskarac koji je barem u jednoj svojoj prethodnoj preobrazbi, u jednom od proslih zivota, bio zensko bice.To je preduvjet.Isto tako, Vjestcem moze postati samo onaj muskarac koji u sebi nosi karakteristike Hermesa, koji je dakle androgin.
Zena je jaca od muskarca naprosto prirodom svog postojanja i prirodnim odrednicama.Ona je ta koja donosi zivot i koja ga produzava iako je muskarac taj koji ga daje.Ali, muskarac ne moze sam sebe oploditi cak i ako je androgin, naprosto zato jer je u tom slucaju jalov.No, zena ima u sebi prirodni krug zastite koji je uzdize iznad muskarca.Taj prirodni krug zastite su usce i krug maternice, kroz koje svako dijete prolazi ritualom radjanja.Razbijajuci taj prirodni krug zastite u kojem je dijete smjesteno onda kad je najosjetljivije i kad se razvija od zametka prema rodjenju dijete razbija i zastitu koja ga dijeli od realnog svijeta, svakodnevnice.Iz prirodnog svijeta ono ulazi u umjetan, iz svijeta duhovnosti u svijet tjelesnosti.Zato je cin rodjenja tako bolan.
Kroz krug usca maternice dijete izlazi na svjetlo iz mraka i pasivne ovisnosti o svojoj majci izlazi u svijet kaoticnosti, zraka i dinamike, u trenu se nalazi baceno u kaleidoskop zvukova i svjetala, da bi zapocelo svoj autonomni zivot.
Zaobljenost je tipicna zenska karakteristika, stoga je i krug tipican zenski simbol.On podsjeca na puni Mjesec, na proplanak usred sume, na Okrugli Stol na kojem se materijalizovao Graal ali i na zastitni krug koji se iscrtava tokom obreda i zazivanja.Krug nema ni pocetka ni kraja i predstavlja sjedinjenje onog velikog van shvacanja ljudi i onog malog razuma u nama, on je simbol vjecnog kretanja, zivotne matrice ali izvornog i povratak tom izvornom.
Iscrtavajuci magijski krug zastite oko sebe, Vjestica se zapravo vraca svojim iskonskim pocecima, vraca se krugu maternice cije je usce morala probiti kako bi dospijela u ovaj fizicki svijet.Zato i postoje megalitski ostaci velikih krugova iscrtanih postavljenim dolmenima koji strse poput odvojenih zuba u zrak.Vjestica iscrtava magijski krug zastite i zbog odvajanja prostora svog rada i zazivanja od ostalog prostora kuce ali i kako bi prizvala odredjene sile upravo na to jedno, jedino mjesto.Iscrtavanjem kruga Vjestica zapravo umnogostrucuje kolicini energije unutar njega jer je krug naprosto idealno pomagalo za lakse i brze uspostavljanje veze sa onostranim svijetom.U toj simbolici sadrzana je spoznaja i misaono dostignuce ko zna koliko generacija Vjestica, Vjestaca i Magova koji su se uvijek sluzili krugom kao pomagalom sve dok nije postao sastavnim dijelom kulture i dok se nije utopio u kolektivnoj svijesti a zbog cega mu vecina vise ne pridaje neko veliko znacenje.Onaj ko nosi bisere svakog dana, njihovu ljepotu vise i ne primjecuje.
Krug je uostalom i jedan od prvih simbola kojeg svaka Vjestica spoznaje na pocetku rada.Ona bez njega ne moze, jer je on u datom trenutku prsten koji stiti od prejakog, a istovremeno vrlo snazno odasilje skoncentriranu energiju u zeljenom pravcu.Zato je on istovremeno i stit i mac, nerijetko upotrebljen u istom trenutku.

Vjestice se medjusobno dijele na bratsva ili kola, a obredi medju pojedinim bratstvima razlikuju se medjusobno tek u nekim zanemarivim detaljima.Svim vjesticama, bez obzira na pripadnost brastvu, zajednicki su odredjeni predmeti koje uvijek moraju imati pri ruci, kad god se bave obredima i ritualima.Neka od tih obiljezja su ova;

KNJIGA SJENA-To je sveska ili biljeznica cije oblicje bira svaka vjestica sama za sebe a u koju ce zapisivati sva svoja teoretska znanja, svoje rituale, obrede, magijske rijeci i sve ono sto joj pomaze pri caranju a sto uvijek mora imati na umu.Boja, velicina i slicno nije odredjena vjesticijim zakonikom iako se svaka vjestica trudi da ta "Knjiga sjena" bude sto ljepsa i ukrasenija.Sto joj se vise vremena posvecuje ova knjiga ima jace energetsko djelovanje stoga je vjestice cesto drze u rukama, prelistavaju ili misle na nju.Knjiga sjena se mora prije vjesticije smrti unistiti spaljivanjem kako ne bi dopala ruku onih koji je ne smiju taknuti a to su svi oni koji nisu inicirani u vjesticije tajne.Ona se ne smije ostavljati ni u naslijedje drugim vjesticama, ona je strogo osobna i u nju, u pravilu, niko ne smije nista svojom rukom zapisivati.Ona je strogo licno vlasnistvo odredjene vjestice i u njoj smije biti samo vlasnicin rukopis.
CAROBNA TORBA-Nju svaka vjestica vlastorucno izradjuje za sebe, najcesce se koristi crveni flanel ili crvena koza.Po njoj se mogu vesti razni magijski znakovi i prizivanja, stavljati praporci i slicna obiljezja vjesticijeg roda.Torba se nosi iskljucivo pri obredima ili vjesticijim svetkovinama a nikada ne u svakodnevnoj upotrebi na ulici, moze imati remen za nosenje ali i ne mora.Predmeta u njoj ukljucujuci Knjigu sjena mora biti 3,5,7,9 ili 13, nikada ni vise ni manje.U njoj se nose razne hamajlije, prasina sa groba, cavli iz lijesa, zecja sapa, sumpor, igle, svijece i slicno.Ipak sadrzaj torbe za druge mora biti tajna i prilikom obreda torba se drzi u krilu.Posto treba sadrzavati magiju za sve dane u sedmici i sve satove dana i noci mora se izradjivati tako dugo dok svojom izradom zaista ne obuhvati sve spomenute ali vrlo vazne magijske detalje umnogostrucavanja energije.
Osim ova dva predmeta postoje jos neki koje vjestice stalno koriste.Prije svega to se odnosi na stap cija je sredina izvadjena i na cije je mjesto stavljen pamuk natopljen raznim biljnim sokovima i krvlju vlasnice, zatim poseban kotlic za spravljanje odredjenih tekucina, pa casa u obliku roga za odredjene obrede, rukavice s krznom okrenutim prema kozi dlanova kao i poseban vjesticiji pojas o kom poblize smiju znati samo inicirane vjestice.

U pravilu vjestice rade samostalno svaka sama za sebe a okupljaju se u kola na zajednickim sastancima i obredima samo u odredjene dane kada slave vjesticije praznike.Dva najveca praznika padaju u proljece i u jesen.Beltan ili Majska noc slavi se 30. aprila a zavrsava izjutra 1.maja cim zapjevaju prvi pijetlovi.Noc od novembra ili Samhain slavi se 31.oktombra i zavrsava 1.novembra, cim se oglase prvi pijetli.Osim ove dvije najvece i najglavnije svecanosti tokom godine vjestice se u svojim kolima okupljaju jos pet puta.To je praznik Imolc, Noc od februara, 31.januara, zatim u noci od 21.na 22.marta kada se slavi proljetnja ravnodnevnica, potom u noci od 21.na 22.juna i u augustu na praznik Lammas.Peti praznik Yule slavi se 21.decembra i opet tokom noci.Skupovi posveceni odredjenim praznicima odrzavaju se na dva moguca mjesta-u prirodi, na mjestima izvan domasaja ljudski znatizeljnih ociju ili cesce u stanovima.U drugom slucaju obavljaju se odredjene pripreme kako bi se energetski priroda prenijela u zatvoren prostor.Bez obzira gdje se odrzavali skupovi brastva traze veliku tajnost organiziranja jer na ovim proslavama ne smije prisustvovati zaista niko nepozvan.Sta se na njima dogadja i kakvi se obredi izvrsavaju nije vam dato da saznate.Ali sa svakog od tih sastanaka vjestice se u pravilu vracaju jako ispisani "Knjiga sjena" ili iznova napunjenih carobnih torbica.

Vjesticija zastita od magije-Da bi se kuca, stan ili odredjena osoba odbranili od moguci carolija koje bi drugi postavili ili donijeli moze se napraviti magijska zastita.Za izradu ovog pomagala treba vam 13 jaja.Bilo da ih bira prodavac ili vi treba da vam je slucajno odabrano bas ono trinaesto.Dodat cete mu komadic crvenog luka i skuhati u malo vode.Medjutim, necete ga pojesti vec cete skuhani bjelanjak i zumanjak zakopati na samo vama znano mjesto dok cete ljuske sacuvati.Drzat cete ih tri dana na tamnom i hladnom mjestu a zatim stucati u prah na koji cete nakapati malo voska sa upaljene bijele svijece.Umijesit cete prstima kuglicu koju cete zasiti u pogodnu vrecicu od bijelog platna.Tu vrecicu cete staviti na skriveno mjesto u kuci, stanu ili sobi i necete vise misliti na nju.
Posumnjate li kako vam se neko magijama zeli osvetiti posegnite za onom vrecicom, rasparajte je i pogledajte u kakvom je stanju kuglica.Ako joj je boja nepromjenjena onda vasoj sumnji nema mjesta.Ali, ako je kuglica promijenila boju i postala crvenom znajte kako je na sebe privukla silu carolije koja je bila namjenjena vama.Takvu kuglicu odmah treba iznijeti van kuce i baciti niz rijeku, istovremeno, treba si napraviti novu kuglicu na isti nacin kako bi se sprijecili eventualni novi pokusaji nanosenja zla.

10.05.2008.

Vještičije tajne

CRNA KOKOS-iz knjige Nemo Halloween, tajni zapisi vjestica

Ovo je tajni obred Crne kokosi cija se tajna izgubila u vremenu a onda i opet bila pronadjena od mudraca koji su gradili piramide i koji su stvorili svijet geometrijskih tijela.U 23 sata bilo koje noci za vrijeme punog mjeseca udji u kokosinjac i potrazi u svjetlu crne svijece jednu crnu kokos koja jos nikad nije snijela jaja i koju nije nagazio ni jedan pijetao.Uhvati je u snu, stisnuvsi je oko vrata kako svojim glasanjem ne bi uzbunila susjedstvo.
Drzeci je za vrat ali pazeci da se ne bi ugusila odnesi je odmah na osamu, do raskrizja dvaju puteva koji vode na cetiri strane.Neka te niko ne vidi.Iskoristi batinu izdjelanu od cempresove grane i sa jednim njenim vrhom iscrtaj magijski krug zastite.Stavi Crnu kokos u sredinu toga kruga, izvadi iz pojasa ostri noz crnom drskom i raspori kokos na dvije jednake polovice, pustajuci neka krv topi raskrsce.Izgovori sljedece zazivanje-"Eloim, Essaim prizvani i pozvani"-Okreni se prema istoku i glasno kazi-"Dodjite prizvani, dodjite prizvani, trebam vasu pomoc".
Nakon sto to napravis, pripali ispred sebe crnu svijecu.Pojavit ce se crni pas sa ljudskim ocima.Zastat ce izvan kruga.Dobaci mu jednu polovicu Crne kokosi, neka jede.Dok jede, postavljaj mu pitanja o svemu sto zelis a on ce ti izmedju zalogaja odgovarati.Nema tajne koju na ovaj nacin ne mozes saznati.I nema zazivanja ili obreda koji ti nece otkriti, pa ma radilo se i o najvecim tajnama koje znaju samo najveci.Ne mici se iz kruga jer dok si u krugu i dok ti je pripaljena crna svijeca nista ti se ne moze dogoditi.
Ne pokazuj straha ili smetenosti, budi hrabra i odlucna.
Kada saznas sto ti je trebalo, dobaci psu onu drugu polovinu Crne kokosi i pusti ga da na miru izjede i nju.Kad to ucini, on ce sam otici.Dok jede tu drugu polovinu, nemoj ga nista pitati, jer nije vrijeme za pitanja.
Kad crni pas ode, ugasi svijecu i izbrisi tragove zastitnog kruga, pa se udalji sa raskrizja, ni jednom se ne ogledajuci preko ramena.To moras napraviti prije nego se javi zora.

Kako vidjeti patuljke

Zelis li vidjeti tragove patuljaka prikupljaj macjak crne macke, susi ga i spremaj.Kada ga dovoljno prikupis, stucaj ga u prah, kako bi dobila prasinu.Posipaj tom prasinom nocu pod prostorija u kojima boravis preko dana.Kad ujutro pogledas vidjet ces tragove sitnih nozica.Poneses li taj prah na zazivanje patuljka-bez obzira kojih-i posipas li ga oko mjesta zazivanja u nesto sirem krugu, poslije zazivanja ce ti se ukazati tragovi prizvanih.Tako se doista i sama mozes uvjeriti kako patuljci postoje.

Zastita od svih opasnosti

Svaki put kada odlazis na pusta mjesta, prethodno kod kuce ubodi se u mali prst lijeve ruke kako bi procurila krv.Tom krvlju namazi si vrh glave na najvisoj tacki lubanje.Ucinis li tako, nikakva opasnost na tebe ne vreba i slobodno mozes ici svojim putem.Niko ti nece nista moci.Kad se vratis kuci, speri izvorskom vodom taj znak.

Univerzalna amajlija

Protiv bilo kakvog napada crnom magijom i protiv svakog zla Vjestica moze spraviti vrecicu od svilenkaste tkanine crne boje u koju ce staviti komadic mandragorinog korijena, komadic brusenog ili nebrusenog crnog oniksa, tri igle i komadic bijelog nebrusenog stakla pa jos i komadic kozne uzice koja je u sredini zavezana u cvor.Ovo se pomagala ne nosi objeseno o koznoj uzici oko vrata vec se usiva u donju odjecu kako bi dodirivalo svojom jednom stranom solarni pleksus osobe koja je zatrazila ovu vrstu zastite.Pomagalo se nosi u najvecoj tajnosti i nikad se nikom o njemu ne smije govoriti.

PRIZIVANJE BOGINJE MJESECA

Dijano, kraljice noci
Bljestavom ljepotom svojom
Obasjaj nas
I svojom srebrnom zrakom
Otkljucaj vrata snova
Dizuc' se bistra i jasna.
Iznad zemlje i neba i mora
Tvoja magicna tajna
Caroliju ce baciti
Gdje god list raste
Gdje god se val dize
Dok sve ne postane proslost
O, tajna kraljice moci
U ovaj carobni sat
Mi trazimo od tebe dar
Nek' sreca bude na strani
Svih pravih vjestica
O, Gospo od Mjeseca.
Carolija za ispunjenje zelje

Vrlo je zanimljiva tkz.carolija s cvorovima.Ovo je jedna carolija koju bilo ko moze izvesti.Dovoljno je imati uze dugacko otprilike 90 centimetara (tri stope), boje koja ce imati posebno znacenje za vas ili biti u vezi s carolijom koju zelite izvesti.Potrebna je i svijeca jednako tako posebne boje te tamjan.Caroliju treba izvoditi u ponoc, bez prisustva drugih osoba.Pripremite sve sto vam je za caroliju potrebno, a zatim si uzmite nesto vremena koju cete provesti u meditaciji i razmisljanju o svom pitanju, odnosno o caroloji koju zelite izvesti.Ne zaboravite da vjestice vjeruju u pravilo '' STO GOD UCINIO, TRIPUT CE TI SE VRATITI''.
Kad se osjetite spremnim zapocnite ritual.Upalite svijecu, zagrijte tamjan.Provucite uze nekoliko puta kroz plamen svijece i kroz dim tamjana, cijelo vrijeme razmisljajuci o onome sto zelite ostvariti carolijom.Nakon toga, kada u sebi osjetite da je doslo vrijeme za to, pocnite izgovarati rijeci carolije., nakon svakog retka vezuci jedan cvor na uzetu.Prvi cvor vezite na lijevom kraju uzeta, potom na desnom, zatim u sredini.Cetvrti vezite izmedju prvog i treceg, peti izmedju treceg i drugog.Sesti, sedmi, osmi i deveti postavljate izmedju svakog od pet napravljenih cvorova, pocevsi s lijeva.
Nakon sto zavezete posljednji cvor ponovo provucite uze kroz plamen i dim tamjana, ugasite svijecu i pdjite ravno u krevet.Uze stavite pod jastuk.Uze treba drzati na sigurnom mjestu sve dok se zelja ne ispuni.Kad se zelja ispuni uze spalite a njegov pepeo razbacajte ili pokopajte.

Prvim cvorom carolija pocinje
Drugim cvorom postaje istina
Trecim cvorom tako ce biti
Cetvrtim cvorom sve vise jaca
Pet cvor da ce biti uspjesna
Sestim cvorom ovu caroliju ja spremam
Sedmim cvorom Zvijezdama Neba
Osmim cvorom rukom sudbine
Devetim cvorom sto je ucinjeno moje je.

Vracanje tudjih magija nazad

Nesto jednostavnija je molitva za uklanjanje zlog utjecaja odnosno carolije koju je neka vjestica bacila na vas.Carolija (ova i slicna njoj) izgovaraju se za vrijeme klasicnih rituala uklanjanja zlih utjecaja nad oltarom ukrasenim nekim od biljaka i predmeta koje sluze za te svrhe.

Spaljujem tvoje carolije
Saljem demone nazad
Rastapam tvoje zlo
Sputavam tvoju volju
Rastapam tvoje carolije
Sputavam tvoje zlo
Koje ce ti se vratiti trostruko
Kako zelim, tako ce i biti.
O Mjesecu

Mjesec sadrzi u sebi svemirsku magiju.On je sve ono sto su predstavljale nekadasnje boginje Velika Majka, Izida, Istar, Artemida, Dijana, Selena, inace sve redom boginje kojima su se zaklinjale vjestice i u koje se kunu i danas.Koliko je pak mali korak koji dijeli dobro od zla, bijelu od crne magije, govori i primjer Hekate, crne kraljice demona i nocnih duhova, a koja je samo jedno od mogucih oblicja tog istog Mjeseca.Prema starim vjesticijim vjerovanjima Sunce je otac svega u nama a Mjesec majka.Znamo li kolikog uticaja majka ima na svoje potomstvo eto i odgovora zasto Mjesec ima toliko uticaja na nas.O Mjesecevim mijenama pri vjesticijim magijskim obredima treba voditi izuzetno mnogo paznje.Naime, poduzmu li se odredjeni obredi u nepodobno vrijeme od Mjesecevih mijena, ne samo da nece doci do uspjesnosti obreda vec tada odaslane energetske umnogostrucene sile mogu promjeniti predznak i iz pozitivnih postati negativne i kao bumerang se vratiti i nanijeti zlo onome ko ih je odaslo.

Samoodbrana od psihickih napada

Posebna vrsta carolija i negativne enrgije o kojoj moram nesto napisati jesu takozvani psihicki napadi.Za razliku od drugih vrsta carolija koje mogu biti usmjerene prema odredjenim dijelovima tijela ili prema tijelu u cjelini ovi napadi su iskljucivo upereni ka podsvijesti pojedinca.Vrse ih iskljucivo oni koji se bave crnom magijom profesionalno.Smisao napada zapravo je jednostavan;onaj ko se bavi crnom magijom hvata psihicki kontakt s osobom koju zeli napasti a zatim je i napada.To se najcesce zbiva u snu, kad odbrambene stege tijela popustaju i kad se kroz zamrlu svijest vrlo lako prodire do podsvijesti.
Takve vrste napada najvise se manifestiraju kao teski, mucni snovi, nocna mora, osjecaj propadanja i padanja, gusenje ili nesnosan smrad kojeg nestaje cim se spavac probudi.Ukoliko se takve reakcije cesto ponavljaju sigurno ste meta necijeg napada.Onog trenutka kada crnomagijas uspostavi vezu sa podsvjescu pojedinca i cim uspije u snu izazvati prvu manifestaciju posao joj je olaksan.To se moze uporediti sa kradljivcem koji zna sifru trezora.Samo treba uci i otvoriti ga pa pokupiti plijen.Jednom ostvareno djelovanje svakim se novim napadom samo produbljava sve dok pojedinac koji je napadan ne potrazi pomoc lijecnika i lijekova.Nastave li se takvi napadi usprkos lijecenju nece doci do poboljsanja vec ce se nastaviti destrukcija sve do konacnog unistenje psihe.
Jedan od nacina samoodbrane i jacanja vlastite samozastite tijela jest navika da se svake veceri prije odlaska na spavanje dobro istusirate mlakom vodom a nakon toga tijelo dobro istrljate cvrstim frotirom.Na taj nacin s tijela se spiru naslage negativne energije prikupljene hotimice ili slucajno tokom dana.Naime, nakupljena negativna energija olakasava psihicke napade.Posebnu paznju treba obratiti na one dijelove tijela koji nisu pokriveni odjecom pa njih narocito pazljivo treba oprati i otusirati nakon sapunanja.
Isto tako, paznju treba obratiti kozi izmedju noznih prstiju, kao i predjelu spolnih organa i straznjice.Tusiranje neka je od kojih desetak minuta a nauciti treba uzivati u svakoj kapljici vode koja nam kapne na kozu tijela.Nakon trljanja frotirom, vecer zavrsite licnom higijenom, a poslije lezite u krevet.

Astralno putovanje na Sabat

Da bi se mogao izvesti ritual astralnog prisustvovanja Sabbi Halloweena potrebno je imati;dvije bijele svijece, jednu crvenu svijecu, magijski prah za prociscavanje, Orfejev eliksir, kutiju morske soli,crno vino najabolje kvalitete, tamjan za kadjenje, cetverokutasti komad pargamenta biljnog porijekla, 13 oraha ili ljesnjaka i vrecicu od svilenkaste tkanine crne boje.Kad se priblizi vrijeme odlaska na Sabbu a to je nesto prije 20 sati 31 oktombra valja pojesti nekoliko zalogaja neke pikantnije hrane i sve zaliti s nekoliko gutljaja crnog vina.Zatim se na pergament ispise slijedeca zakletva-Neco Vigol Babas Nedar Selor Firat Cupelar.Sa tako ispisanim pargamentom odlazi se u najmirniju prostoriju kuce i stavlja na pod neka mekana prostirka crne boje kako bi se njome odijelio prostor obreda od poda.Zatim se pjevusi neka draga melodija nesto sto nas moze u potpunosti opustiti i dozvoliti duhu da ne bude toliko vezan za fizicko tijelo.Potrebno je tacno odrediti cetiri strane svijeta.Tacno u pravcu juga treba postaviti crvenu svijecu a na zapad casu napunjenu crnim vinom, na sjever kutiju sa soli i na nju onih 13 plodova oraha ili ljesnika i sa svake strane po jednu bijelu svijecu kako bi se otvorila Mjeseceva vrata, dok se na istok stavlja pargament s ispisanom zakletvom i tamjan za kadjenje.
Tri postavljene svijece trebaju zatvarati zamisljeni trokut unutar kojega treba poslagati sva preostala pomagala potrebna za ovaj rad.Onaj ko zeli izvrsiti astralno putovanje na Sabat treba licem biti okrenut prema sjeveru i nakon sto se pripale svijece treba uroniti u razmisljanje o potrebi odlaska na svetkovinu i prisustvanja ritualima.Zatim se unutar postavljenih svijeca stavlja jastuk, cijeli se prostor posipa prahom za prociscenje a zatim se kadi tamjanom za kadjenje.Zatim se sve ostavi kako jest i okupa se u toploj vodi kojoj je dodano malo lavandinog ulja, malo ruzmarinovog ulja i malo ulja biljke zvane Mentha piperita.Dobro se istrlja poslije ove kupke.Sve ove predradnje se moraju izvrsiti prije nego pocne otkucavati ponoc.Treba se biti gol, tek oko vrata neka visi crna vrecica od svilenkaste tkanine objesena o crnu uzicu.Sad je dosla Khephra, vrijeme obreda.Ustane se licem prema sjeveru, dignu ruke iznad glave i dlanovima pljesni tri puta zaredom.Glasno i jasno se kaze-Ja sam (ime) jedna od onih koje cekaju na prolaz.Ja sam vatra sa juga koja kuca na vrata Levanaha.Saceka se neko vrijeme a onda i opet drzeci ruke iznad glave izgovoriti-Idem onamo kako me odnese vjetar tamjana, letim tamo kuda me nosi volja.Nakon tih rijeci treba sjesti, okrenuti lice spram sjevera.Desnom rukom uzme se malo magijskog praha za prociscavanje i protrljati njime oba stopala, pregibe iza koljena, pubis (nikako genitalije) trbuh i oba zapesca a zatim poluglasno recitirati "Ona je ovdje, Ona je ovdje, Emen Hetan, Emen Hetan, Prasku, prasku podigni me iznad vode na vjetar i iznad sveg vremena koje tece.
Nastavi se poluglasno recitirati ove rijeci, istovremeno desnom rukom trljajuci magijski prah prociscavanja na spomenuta mjesta.Istovremeno, pred zatvorenim ocima vizualizira se skrovita livada usred guste sume a na njoj se okupljaju Vjestice kako bi slavile Sabbu Haloweena.Kad vizualizacija postane cvrsta otvore se oci uzme magijska stap stavi medju noge a s vrhom okrenutim prema sjeveru.U mislima se zajasi taj stap i izgovori carobna formula-"Neco Vigol Babas Nedar, Firat Cupelar".To je ona ista formula koja je napisana na pargamentu.Ova formula se ponavlja tacno 13 puta uz snaznu vizualizaciju skrovite livade sa Vjesticama.Zatim se uzme casa sa vinom i sadrzaj ispije u tacno 13 gutljaja, pusti se da krv prostruji tijelom jace a onda naglo zatvore oci i vikne "Ja (ime) letim na Sabbu Levanaha".Zatim se uzme casa s Orfejevim eliksirom i ispije.Stavi se glava na jastuk i opusti se.I ode se na Sabbu.


Da Vjestica bude jaka i mocna

Posusi sjemenu tekucinu bilo kojeg muskarca i onda je sastruzi sa kako bi se dobio fini prasak.Izmjesaj taj prasak sa prashom od osusenih suza, svojih.Namazi se tim prahom samo jednom u godini po tijelu.Nema li ga dovoljno tad se namazi po celu, po prsima i bedrima.To cinis kad je Sabba Halloweena.Te noci slavis Sabbe.Poslije Sabbe se ne peri sljedecih sedam dana.Tada ce ti cijela godina biti sretna i uspjesna, bit ces jaka i mocna, niko ti nece moci nista.Imat ces koga pozelis, svako ce biti tvoj rob i sluziti ti slusajuci tvoje naloge.Svaki obred i prizivanje koje izvrsis, svaku caroliju koju spravis sve ce biti dvostruko jace od uobicajenog djelovanja.
A kad dodje sljedeca Sabba Halloweena, moras se i opet namazati tim prahom.Nemas li ga dovoljno djelovanje prestaje.Prah, naime, vrijedi, samo godinu dana i ni minut vise

10.05.2008.

Vještičije čini odbrane

Potražite novčiće starije od 50 godina i neka su svi jednaki.Mora ih biti onoliko, koliko ima članova porodice koje želite zaštititi.Stavite na okrugli stol komad žute svile i u sredinu stavite novčiće, pazeći kako se međusobno ne bi doticali.Izvan komada žute svile pripalite jednu do druge dvije crvene svijeće.Tek kad su pripaljene, na svaki novčić stavite sliku osobe koja će njime biti zaštićena, pa sačekajte da svijeće u cijelosti dogore.
Tek nakon dogorijevanja, novčići su energetski dovoljno nabijeni kako bi poslužili svrsi.Svaki od njih zajedno sa slikom ušijte u vrećicu od tkanine i onda podijelite članovima porodice.Svako od njih neka se ne odvaja od ovog sredstva zaštite, pazeći da ga ne izgubi.
Ukoliko i opet dođe do gubitka samo jedne vrećice sa talismanom, svi ostali gube moć, pa je cjelokupni obred sa svim pojedinostima potrebno iznova napraviti.U protivnom, vremenskog ograničenja trajanja zaštite protiv crne magije i negativne energije nema.Dan i sat nisu određeni za ovaj obred, pa se prepuštaju na volju onom ko obred izvodi.

U bilo koji sat i bilo koji dan pripalite crvenu svijeću.Uzmite iglu i crveni konac, pa njime opšijte sve rube slika članova porodice koju želite zaštititi.Svaku tako obrađenu sliku stavite u vrećicu od nekog materijala - tkanine ili kože- pa sve rubove opšijte crvenim koncem i zatvorite.Svaki član porodice neka dobije svoju hamajliju i neka je nosi sa sobom uvijek kad izlazi izvan stambenog prostora.Vremenskog ograničenja trajanja zaštite nema.

Sile Zla stalno vrebaju, ali su neučinkovite ako im sam čovjek za djelovanje ne dade poticaja.Da bi takve sile započele svoj razorni rad potreban im je čovjek kao posrednik.Tek preko pojedinca stvara se prijenosna mreža Zla.Onaj ko čak i nehotice počini ili poželi Zlo već je obilježen kao mogući posrednik u širenju Zla.Ako Zlo više ne počini, tad prestaje biti potencijalnim posrednikom, ali ako nastavi kao posrednik djeluje sve više i jače, ne uspijevajući se više izvući iz kandži Zla.
Osnovni signali za prepoznavanje čarolije su nagle, povišene temperature bez ikakvih naznaka bolesti ili uzroka, snažne ali kratkotrajne glavobolje, iznenadni smrad bez ikakvog vidljivog uzroka, ukočenost tijela ili nekog njegovog dijela, niz nezgoda i nesreća toliko apsurdnih uzroka da graniče sa nevjerojatnošću, ali isto tako i čitav slijed neuspjeha, bezuspješnost sveg što se pokušava poduzeti i rješiti, snažna tjeskoba i želja za smrću.Osnovni su pokazatelji - nakon kojih se treba posumnjati u uroke - iznenadna pojava nečeg potpuno neuobičajenog ili dugotrajnije trajanje nekih nedaća.Razumljivo, i u tome treba biti selektivan i sačuvati zdravi razum.Ubodemo li se na iglu, to doduše može biti posljedica određeni čini, međutim, to isto tako može biti dokaz i naše nespretnosti.

Osnovno je uvijek ukloniti sam centar negativnog zračenja, samu čaroliju.Njezinim uklanjanjem i uništavanjem, poništava se i svo negativno djelovanje uročice.To amateri ne mogu.I zato svi oni priučeni pojedinci koji se sa nedovoljno znanja zanimaju otklanjanjem čini i posljedica crne magije, zapravo najčešće uklanjaju posljedice, a ne i sam uzrok.
Vrijeme i prostor kao takav za magiju ne postoje i oni se magijski potpuno drugačije definiraju.Upravo ih tih razloga, jedno postavljenja jaka čarolija Zla može zapravo vremenski neograničeno djelovati unutar određenog prostora.Zato se i događa: pod utjecajem crne magije iznenada se nalaze i oni koji su kupili neko zemljište, stan ili kuću i koji sa nekadašnjim vlasnicima, osim kupoprodaje, nemaju nikakvih dodirnih tačaka i čarolija Zla u svojoj prvotnoj namjeni uopšte nije bila namjenjena i njima.Neke osobito jake čarolije spravljene od izuzetno zlih pojedinaca profesionalaca, poklonika crne magije, traju bez imalo slabljenja stoljećima.Zato i postoje određena mjesta koje je narod nazvao ukletima i prokletima, a od kojih nikad ništa dobrog.
Dogodi li se na takvim mjestima kakav zločin ili bilo kakvo krvoproliće, tad se jačina takve čarolije može i uvećati.Zato uvijek iskusne vještice savjetuju svakog ko kupuje neko zemljište, kuću ili stan da nakon iseljenja vlasnika ili prijašnjeg stanara ili posjednika, obavezno kupljeno dadu pregledati pouzdanom vješcu ili vještici, kako bi se zaostalo Zlo uklonilo i tako smanjila mogućnost djelovanja nekadašnjih čarolija.

Uz pomoć perja također se može napraviti sredstvo za zaštitu od uroka i napada negativnom energijom.Da bi se napravilo takvo pomagalo potrebno je imati po jedno pero od pet različitih vrsta ptica.Sva ta pera - a obično se traga za onim najljepsšim i najizražajnijim - povezuju se zajedno donjim dijelovima uz pomoć crvene vunice ili konca i vežu se po pet uzastopnih čvorova.
Obred vezanja pera treba izvršiti prije izlaska sunca ili po njegovom zalasku, a u svijetlu tri crvene svijeće poredane u nizu.Čim je vezanje pera završeno, svijeće se gase i više se ne koriste prilikom magijskih obreda.Povezana pera stavljaju se u vrećicu od papira, tkanine ili kože, zajedno sa osobnom slikom.Vrećica se uvijek nosi sa sobom, nikad se ne priča nikom o tome šta je u njoj, a trajanje ovakve vrste zaštite je neograničeno.

Kako biste se zaštitili od zla na koje možete nagaziti na ulici i nehotice, prije izlaska iz stambenog prostora poprskajte đonove svojih cipela s nekoliko kapljica obične vode.Pri povratku kući, cipele skinite što prije i ponovite isti obred, ne birajući koju ćete cipelu po đonu prvu isprskati s malo vode.
Želite li imati pojačano djelovanje vode u ovoj vrsti samoobrane, tad ulijte prethodno vodu u neku ukrasnu staklenu posudu i ostavite stajati uz podnožje uspravljene zelene svijeće koju nećete pripaliti.
Obred možete ponavljati koliko god želite puta i nakon koliko god vremena želite.Nikakvih ograničenja nema, tek morate pripaziti kako vas nikad niko ne bi vidio dok obavljate ovu vrstu samoobrane s vodom.

Web Development
Web Development
CURRENT MOON
<